Автомагистрали трябва да строи магистрала Хемус, но засега процесът върви

...
Автомагистрали трябва да строи магистрала Хемус, но засега процесът върви
Коментари Харесай

Над 1.8 млрд. лв. са раздадени без търг за три години, основно в месеците преди избори

" Автомагистрали " би трябвало да строи автомагистрала " Хемус ", само че към този момент процесът върви много постепенно.

© Цветелина Белутова 1 823 545 711 лева Това е цената на всички 251 контракта, които обществените възложители са сключили с други държавни или общински сдружения на правилото на така наречен in-house възлагане за последните три години. Това излиза наяве от информация на Агенцията по публични поръчки, изпратена в отговор на питане на " Капитал " по Закона за достъп до социална информация.

In-house, или " вътрешното " възлагането е догадка в Закона за публични поръчки (ЗОП), при която институциите могат да разпореждат поръчки, без да афишират действително съревнование на личните си сдружения. В Закон за обществените поръчки няма ограничаване на цената на договорите. Поначало, когато беше въведено, концепцията беше да се употребява главно за комунални услуги в общините.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сред дейностите, които са възлагани от 2017 година насам, участват охранителни, строителни, медийни и така нататък Има и някои изключително странни случаи - като да вземем за пример проектантска компания, която провежда фестивал по неразбираеми аргументи.

Прави усещане, че по-голямата част от тях са подписани през последната година, изключително преди локални избори. За възможна причина може да се счита фактът, че пътната организация подписа извънредно безценен контракт с друга компания под шапката на районното министерство - " Автомагистрали ", и по този начин напомни за този бърз и елементарен метод да се харчат пари.

Най-скъпите контракти

Съвсем предстоящо, най-скъпите in-house контракти в последните три години са точно тези на " Автомагистрали ". Компанията ще продължи да е най-големият " бенефициент " на тази законова възможноста. Договорът за подсилване на свлачища да вземем за пример беше подписан през октомври, откакто декември 2018 година държавното управление на Бойко Борисов " подари " строителството на " Хемус " на държавното сдружение.

В актуалната сума от 1.8 милиарда лева не се включват последните нови 1.38 милиарда лева за построяването на последните 88.9 км от автомагистрала " Хемус ", които държавното управление реши да отпусне на държавната " Автомагистрали ".
След като бъде добавен и той, общата сума на поръчките, които е получила, без да се състезава с частния бранш, ще стане, меко казано, внушителна - над 3.3 милиарда лева

На трето място е компанията " Монтажи ", която дружно със своя възложител, " Еко Антрацит ", са под шапката на Министерство на стопанската система и Държавната консолидационна компания (ДКК). Договорът им е подписан през август 2018 година и става дума за рамково съглашение за четири години. Сумата от 100 млн. лева е горният предел, до който могат да се разпореждат действия.

Според неофициална информация евентуално точно " Монтажи " получава 500-те млн. лева, които правителстовото отпусна на ДКК за ремонт на язовирите.

В класацията топ 10 се появяват и три контракта на Министерството на защитата (МО). Единият е с охранителното сдружение на военното министерство, " Моба ". " Преобладаващата част от чиновниците на централното ръководство и районните структури на " Моба " ЕООД са някогашни чиновници на МО и Министерство на вътрешните работи ", написа в уеб страницата на компанията. През март 2019 година те подписват и още един контракт на този принцип - за 3.6 млн. лева без Данък добавена стойност с Централен артилерийски механически изпитателен полигон ВФ 26940 – Стара Загора.

През 2017 година МО даде одит на " Моба " на прокуратурата поради неприятното финансово състоение на компанията, написа тогава mediapool.bg. Според финансовия доклад за 2018 година сдружението има над 12 млн. лева оборот, само че 211 хиляди лева загуба и цели 1426 чиновници.

Другият контракт на МО е за военни униформи и е подписан преди година с " Интендантско обслужване ". Компанията пък има 8.8 млн. лева доходи за 2018 година и е на облага от 386 хиляди лева Справката за последните три години сочи, че сдружението е сключило контракти за още 3.3 млн. лева през последните три години.

Кой обича неналичието на търг най-вече

Определено отличник във възлагането на in-house правилото по брой контракти от 2017 година насам е Столичната община (СО) със 148 контракта. Над 100 от тях са със " Софинвест ", 15 контракта са с " Чистота Искър ", 12 - с " Егида - София ", и също толкоз с " Географска осведомителна система - София ".

Договорите на " Софинвест " са над 12.7 млн. лева, като заданията са най-различни. Например през март и май 2019 година, тъкмо пет месеца преди локалните избори, Следствен отдел към окръжна прокуратура подписва към 20 контракта за възобновяване на детски площадки в няколко столични региона като " Панчарево ", " Красно село " и " Изгрев ". Интересното е, че сумата е закрепена на няколко съответни цифри: 233 333 лева 200 хиляди лева или 133 333 лева, без значение за какъв брой площадки остаряла въпрос - дали за 5 или 7.

Договорите на " Чистота Искър " са за 6.68 млн. лева, като работата там от време на време разумно е обвързвана с боклуци и
рекултивация на депа. От друга страна, те поддържат паркове и градинки, както и са получили контракти за възобновяване на детски площадки дружно със " Софинвест ".

Община Благоевград също интензивно употребява тази законова догадка и е сключила цели 67 контракта, в това число и по европейски планове.

" Благоевград инвест 2016 ", чиято съществена активност е планиране и инвестирорски надзор, има над 30 контракта с общината за строителен контрол. Явно обаче е и всестранно развито, тъй като има и контракт за " Организиране и осъществяване на фестивал " Тара-ра-бумбия " 2019 " за над 83 хиляди лева, подписан през май предходната година.

Другите общини, които са се възползвали от законовата догадка, са Плевен, Русе, Сандански, Ловеч, Враца, само че с едвам по два-три контракта.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР