Автомагистрала "Хемус" се изгражда само с пари на данъкоплатците. Това

...
Автомагистрала "Хемус" се изгражда само с пари на данъкоплатците. Това
Коментари Харесай

Борисов заблуждава за парите за Хемус

Автомагистрала "Хемус " се построява единствено с пари на данъкоплатците. Това не пропусна да подсети министър председателят Бойко Борисов при откриването на новия строителен сектор от 16 км сред Буховци и Белокопитово. По традиция той се оправда за неналичието до момента на автомагистрала с предходните ръководещи (последните разнообразни от ГЕРБ ръководещи, които се занимаваха с този въпрос бяха министрите от кабинета на Пламен Орешарски), които са извадили Автомагистрала "Хемус " от оперативната стратегия "транспорт ", с цел да не може да се прави с европейски пари. Така че като декларират някои огромно предпочитание за предварителни избори, тези райони да знаят какво са им предизвикали, както и всички данъкоплатци ", добави Борисов.
Той се направи на заплеснат и пропусна обстоятелството, че строителството на автомагистрала "Хемус " с европейски средства в никакъв случай не е било допустимо, тъй като тя не е част от европейската транспортна мрежа така наречен TEN-T мрежа. По тази причина този обект в никакъв случай не е бил част от плановете за финансиране с европейски фондове. Възможност за такова финансиране има само за сектора от София до Велико Търново. Въпреки това министър председателят Борисов се опита да финтира Европейски Съюз с оправдания за обжалвания на публични поръчки и проблеми с екоорганизации за строителството на автомагистрала "Струма " през Кресненското дефиле, за да бъдат пренасочени парите към "Хемус ". Представители на Европейска комисия обаче обявиха, че, до момента в който не бъде приключена автомагистрала "Струма ", няма да се отпускат пари за "Хемус ".
През септември 2014 година управляваше назначеното от президента на ГЕРБ Росен Плевнелиев служебно държавно управление на Георги Близнашки. В него министър на превоза бе сегашният министър на туризма Николина Ангелкова. Най-вероятно още при започване на 2015 година България ще стартира да усвоява европейските пари за транспортни инфраструктурни планове, които се чака да са към 1,9 милиарда евро до 2020 година, само че няма да стигнат за построяването на цялата автомагистрала "Хемус ", декларира тогава тя от Брюксел, където показа желанията на България за разпределение на средствата по оперативна стратегия "Транспорт ".
Според Ангелкова за автомагистрала "Хемус " парите от Оперативната стратегия щели да стигнат единствено до Велико Търново. Отсечката оттова до Шумен се планува да се строи със заем от Европейската капиталова банка, откъдето към този момент имало кардинално единодушие за отпущането на заем. Ангелкова въобще не разяснява за какъв заем тъкмо става въпрос. Няколко месеца по-рано районният министър в държавното управление на Орешарски, Десислава Терзиева, споделя, че със сигурност европейските средства няма да стигнат за "Хемус ", тъй че би трябвало да търсим други източници на финансиране, в това число и публично-частно партньорство, при изискване, че е разполагаем нужният трафик. Това провокира гнева на президента Плевнелиев, който разгласи концепцията за публично-частно партньорство за национално изменничество. А построяването на автомагистрала "Хемус " на концесия беше стартирано още по времето на държавното управление на Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи, в което, както е известно, се подвизаваше и самият Борисов в качеството си на основен секретар на Министерство на вътрешните работи. После тази концепция се поддържаше и от кабинета на Тройната коалиция. След идването на власт на ГЕРБ строителството на автомагистрала "Хемус " беше планувано да става с пари от еврофондовете, като тази позиция беше предпазена пред Европейската комисия. Брюксел обаче отговори, че с европейски средства може да бъде построен единствено секторът до Велико Търново, който е част от европейски кулоар. Освен това за останалите сектори трафикът не бил задоволително натоварен.
Така излиза, че Борисов за следващ път заблуждава обществото за фактическата картина към "Хемус ", с цел да отклони от себе си обвиняванията за закъснение на строителството.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР