Автоинструктори излизат на протест с основно искане да бъде отменена

...
Автоинструктори излизат на протест с основно искане да бъде отменена
Коментари Харесай

Автоинструкторите се срещат с Росен Желязков

Автоинструктори излизат на митинг с главно искане да бъде анулирана наредбата на министъра, която вкарва нова система за надзор на образованието водачите и усилва броя на часовете за подготовка.
Протестът е проведен от Националния автоинструкторски съюз, Българския автоинструкторски съюз и Съюза на българските автомобилисти.
Стефан Малковски, ръководител на Националния автоинструкторски съюз заяви пред БНР, че протестиращите имат планувана среща с министъра на превоза Росен Желязков и се надяват това да стане по време на митинга.
Малковски разяснява, че с наредбата се вмъкват предпоставки за корупция в образованието. „ Ние не сме срещу контрола, само че надзор би трябвало да има върху качеството на образованието, а не толкоз върху размера часове “, сподели той и добави, че това не може да стане, в случай че не се промени цялата система. „ Ние би трябвало да отидем към Министерството на образованието, където са методиките на образование, където са модулите, образователните стратегии, там да бъде контролът. А ние сега сме към Министерството на превоза, което е безспорен парадокс “, разяснява Стефан Малковски.
Според него досегашният брой часове – 31, е задоволителен, така 50-60 % от курсистите вземат брошура от първия път. По-голямата част от останалите устоят изпита от втори или трети път, надлежно – с 35 и 39 часа. Под 5 % от курсистите се нуждаят от спомагателни часове, посочи Малковски и добави, че е безсмислено броят на часовете за образование да се усилва нормативно, защото и в този момент всеки курсист може да вземе толкоз часове, колкото счита, че са му нужни.
Според автоинструктора системата за надзор, която се предлага, е била разработвана още преди приемането на наредбата и това на процедура е рекет по отношение на сектора.
„ В момента по закон контролът се реализира от Министерството на превоза, в този момент се изнася и отива в частна компания. Какви са тези нелепости “, разяснява Стефан Малковски.
Очаква се днес по обяд стотици протестиращи образователни коли да затворят придвижването по бул. „ Цар Освободител “ от улица „ Раковска “ до площад „ Независимост “.
Инструкторите са недоволни от предлагането на Министерството на образованието и това на превоза за увеличение на часовете по кормуване - от 31 на 43 часа, и намаляването на теорията - до 14 часа. Подобна мярка няма да докара до стремежи резултат за по-добро образование на бъдещите водачи, тъй като съгласно автоинструкторите казусът не е в образованието, а в метода, по който се взима изпитът за придобиване на шофьорска брошура.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР