Автоиндустрията в Германия се опитва да върне доверието на клиенните,

...
Автоиндустрията в Германия се опитва да върне доверието на клиенните,
Коментари Харесай

Берлин ще удвои фонда за чист въздух в градовете

Автоиндустрията в Германия се пробва да върне доверието на клиенните, потърпевшо от абсурда " Дизелгейт ", избухнал преди две години в Съединени американски щати.

Още по тематиката
Ръководителят на " Фолксваген " може да лежи до 7 година в пандиза поради " Дизелгейт "
от Дневник,4 авг 2017
" Чудовищни измами " и " леке върху имиджа " - абсурдът с немския авто картел се разраства
от Дневник,26 юли 2017

Федералният фонд от 500 милиона евро за възстановяване чистотата на въздуха в немските градове може да бъде подсилен. Целта е да се отстранен замърсяващите коли от градския превоз и да се избегнат решения на общинските управляващи за възбрана на дизелови коли на тяхна територия.

Местните управляващи ще могат да употребяват средства от него за разнообразни планове, в това число за по-добър публичен превоз, зарядни станции за електрически автомобили, системи за надзор на трафика и по-ефективни мрежи за доставки. Но в градове като Берлин и Щутгарт ще би трябвало да се работи бързо за понижаване на нездравословните излъчвания, тъй като съдът може да наложи възбраната за дизелови коли.

В понеделник градски кметове и районни водачи се срещнаха с канцлера Ангела Меркел. Това става след срещата през август на министри с управлението на автоконцерните, на която бе контрактувано те да обновят 5.3 млн. дизелови коли за понижаване на замърсяването. Меркел бе в отпуск и не участва на този диалог, което ускори рецензиите против нея, че не е повела битката за справяне с казуса и че поддържа прекомерно близки връзки с автоконцерните.

С напредването на предизборната акция за вота на 24 септември тя втвърди тона, подлага на критика фирмите и ги прикани да сторят повече, с цел да си върнат доверието на клиентите. В понеделник Меркел разгласи, че специфичният фонд ще бъде повишен на 1 милиарда евро, от които 500 млн. ще са федерални средства, както и че след парламентарните избори ще има още една среща с автоконцерните.

Също в понеделник федералната организация за авто превоз Kraftfahrt-Bundesamt (KBA) разгласи, че регистрирането на нови дизелови коли през август е намаляло с 13.8% до дял от 37.7%.

Малко по-рано - на неделния ефирен спор с главния си конкурент Мартин Шулц - канцлерът съобщи, че поддържа групови искове на наранени клиенти. В момента в Германия всеки иск се подава самостоятелно, а таксата се заплаща авансово, заради което бранители на правата на потребителите подлагат на критика системата, че по-скоро пази бизнеса. В Съединени американски щати, където Volkswagen одобриха да платят милиарди долари обезщетение за измамата с нездравословните излъчвания на техни коли, юристи могат да подават иск на един клиент и да съберат документи, че неговият случай е еднакъв с този на други, попаднали в същата обстановка.

Дотук от VW отхвърлят каквото и да било заплащане на притежателите на 8.5 млн. наранени коли в Европа. Но в неделя Меркел съобщи на дебата: " Напълно ясно е, че автоиндустрията би трябвало да бъде държана виновна за стореното. " Тя подлага на критика плана на закон, импортиран от социалдемократите, като " прекомерно бюрократичен ", само че сподели, че е подготвена да стартира спор по тематиката още в понеделник.В мощ са усъвършенствани изпитвания за излъчванията от автомобилитеСчитано от 1 септември 2017 година, всички нови модели коли би трябвало да минават нови, по-надеждни изпитвания за излъчвания при придвижване в действителни условия, както и усъвършенствано лабораторно изпитване ( " Хармонизирана в световен мащаб процедура за изпитване на лекотоварни транспортни средства " — WLTP), преди да бъдат позволени за придвижване по пътищата на Европа, заяви Европейската комисия. Емисиите на азотни оксиди (NOХ) и на прахови частици, които са съществени замърсители на въздуха, ще се мерят по по-надежден метод в действителни условия на придвижване. Това изпитване ще добави една нова, по-реалистична процедура за лабораторно изпитване (WLTP) за всички излъчвания, в това число излъчванията на СО2 и на разхода на гориво, както и излъчванията на NOХ и други замърсители на въздуха. Двете изпитвания са наложителни от септември 2017 година за всички нови модели коли и ще бъдат последователно въведени за всички нови коли сред 2018 година и 2019 година Предстои въвеждане на система за контрол в Европейски Съюз на колите, които към този момент са в придвижване. Комисията възнамерява до ноември 2017 година да одобри и проект за деяние за инфраструктура за различни горива.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР