Автобусните превозвачи започват да протестират символично от днес срещу липсата

...
Автобусните превозвачи започват да протестират символично от днес срещу липсата
Коментари Харесай

Автобусните превозвачи започват протести от днес

Автобусните превозвачи стартират да стачкуват алегорично от през днешния ден против неналичието на законодателна самодейност на държавните институции за решаването на проблемите в сектора, а на 13 януари се чака митингът да стане ефикасен с прекратяване на транспортите по обитаемоте места.

Всички автобусни компании, без общинските, в към 35 обитаеми места са подготвени да слагат на колите си протестни плакати, изясни пред публицисти ръководителят на Управителния съвет на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. Конфедерацията е уредник на конгрес по транспортната политика по отношение на въвеждането на тол системата.

Автобусните превозвачи чакат до 13 януари да бъдат признати от Народно събрание измененията в Закона за автомобилните транспорти, да бъде инкриминирано действието нерегламентиран транспорт на пасажери и да бъде написана пътна карта за решаването на въпросите, свързани с тол системата и бонус-малус системата. По думите на Милтенова до 13 януари би трябвало и пътната организация да е наясно с цените, които ще се събират, тъй като от март тол системата би трябвало да започва.

" Подложени сме на дискриминация от страна на страната, тъй като сме лишени от опцията да бъдем бенефициенти по стратегии на Европейски Съюз, което е допустимо единствено за общинските предприятия, сподели Милтенова по време на форума и уточни, че доста от тези предприятия са основани като " кухи " структури с единствена цел - да се получи еврофинансиране. В огромните градове, където към този момент са построени интегрираните градски схеми, оперират единствено общинските предприятия ", добави тя.

Милтенова подсети, че при започване на годината на среща с премиера министрите на превоза и на финансите са били поети задължения към сектора за справяне с нерегламентирания транспорт на пасажери, за нова нормативна база - промени в Закона за автомобилните транспорти и отраслови наредби, само че по думите на Милтенова към днешна дата към момента нищо от това не е реализирано и финализирано. Тя посочи, че на среща през вчерашния ден с транспортния министър браншът е получил уверения, че идната седмица законопроектът ще бъде импортиран в Министерски съвет, а браншът упорства до 13 януари той да бъде признат от Народно събрание. В този период се желае да бъде изпълнено настояването на сектора за криминализиране на нерегламентираните транспорти на пасажери.

Допълнително зародили проблеми пред сектора са свързани с въвеждането на тол системата и системата бонус-малус, като за последната Милтенова сподели, че отрасловият министър през вчерашния ден е уверил сектора, че ще стартират нови съвещания. Тя посочи, че за сектора единственото задоволително е бонус-малус да бъде обвързана единствено с породени вреди.

По тол системата не престават диалозите, с цел да се реализиран допустими условия, при които бизнесът да не банкрутира, а обитаемоте места да не остават без превоз, сподели още тя. И подсети, че е бил стихотворец ангажимент от отрасловите институции да се работи по въпроса, автобусните превозвачи, които правят транспорти по постоянни линии, да бъдат на нулева ставка, а за останалите, които правят инцидентни и профилирани транспорти, да има опция за равномерен преход от винетната към тол системата, с цел да не се усилят разноските в пъти.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР