Автобусните превозвачи също настояха за намалена ставка ДДС и за

...
Автобусните превозвачи също настояха за намалена ставка ДДС и за
Коментари Харесай

И автобусните превозвачи поискаха по-нисък ДДС

Автобусните превозвачи също настояха за понижена ставка Данък добавена стойност и за постоянните линии, по този начин както " инцидентният транспорт " се снабди с 9% данък от 1 август. Фирмите от сектора изясняват, че поради пандемията и здравните рестрикции губят пасажери и по тази причина трябвало да бъдат обезщетени с понижена Данък добавена стойност ставка.

" Ако ръководещите желаят фактически да оказват помощ на бизнеса, би трябвало да създадат по този начин, както направи Гърция - понижи Данък добавена стойност за всички транспорти от 23% на 10%, или както направи Германия - понижи Данък добавена стойност за цялата стопанска система от 19% на 16% за 6 месеца, като е допустимо да има продължение с още 6 месеца ", разяснява пред Блумбърг тв Петър Захариев, ръководител на Националното съдружие на автобусните превозвачи (НСАПБ). Големият проблем е в намалелия брой пасажери, настояват от НСАПБ. И показват като илюстрация, че на Централна автогара София нормалният трафик е от 260 рейса дневно, а сега спадът е на половина. От сдружението споделят, че в сектора има доста необявени банкрути - компаниите официално съществуват, само че не работят и единствено натрупат загуби.

Голям проблем съгласно автобусните превозвачи е ограничаването за броя на пасажерите в транспортните средства. Указанията на здравното министерство са пасажерите да са по един на двойна седалка, което значи при цялостен потенциал от 50 души да се возят не повече 25. " Един рейс по постоянна линия, който може да вози до 50% от местата си, е на ръба на загубата. Приходите от това не покриват всички директни разноски за гориво, заплати, осигуровки, техническа поддръжка ", споделя още Захариев. Той уточни, че в тази рецесия даже по-ниските цени на горивата не оказват помощ.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР