Автобусните превозвачи готвят протест заради неизпълнени обещания от държавата и

...
Автобусните превозвачи готвят протест заради неизпълнени обещания от държавата и
Коментари Харесай

Автобусните превозвачи се вдигат на протест

Автобусните превозвачи готвят митинг поради неизпълнени обещания от страната и въвеждането на тол таксите, заяви Магдалена Милтенова от Конфедерация на автобусните превозвачи. Плановете са на 12 декември да стартират алегорични митинги, а прекъсване на линии да има на 13 януари.

Във връзка с размера на тол таксите Милтенова сподели, че това е следващият проблем, който превозвачите ще прибавят към към дейностите си. " Основният подобен е, че през месец февруари на среща при премиера бяха поети задължения за законодателни промени, битка с незаконния транспорт, дотациите за дребните обитаеми места. 10 месеца по-късно нито един от тези проблеми не е решен ", сподели тя.

Милтенова уточни, че автобусните превозвачи имат и проблем с автогаровото обслужване и предизвести, че в случай че те не бъдат извадени от тол системата, ще има банкрути на автобусни компании. " За последните години от 3000 такива, към 1500 са банкрутирали.

" Протестът е наложителен. Ние по този начин или другояче ще спрем. Дали ще спрем на 13 януари, с цел да осигурим транспорт на жителите, или няколко месеца по-късно, тъй като ще сме банкрутирали. Резултатът ще е един и същи. Транспорт няма да има ", разяснява тя. Според препоръчаните за публично разискване планове за размера на тол таксите, рейсовете над 12 тона ще заплащат сред 5 и 9 стотинки на километър, а тези, които са под това тегло - сред 4 и 8 стотинки според от екокатегорията.

В момента с винетките автобусните превозвачи заплащат сред 1 и 1,5 стотинки за километър пробег. " Предлаганото нарастване е в тежест и за сектора, и за потребителите на услугата. Ние няма по какъв начин да предоговаряме изискванията по договорите и публичните поръчки, тъй че при всички случаи рейсовете би трябвало да останат отвън тол системата. Това няма да бъде казус, това е европейска процедура ", разяснява Милтенова.

Според плановете на държавното управление при тези такси услугите на превозвачите ще нарастнат със 7%. " Притесненията на автобусните превозвачи са значими за нас. В момента сме в режим на публични съвещания ", изясни проф. Олег Асенов от УС на Агенция " Пътна инфраструктура ". Той сподели, че се надява да се откри решение, задоволително и за двете страни.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР