Автобусните превози по редовни линии да бъдат напълно освободени от

...
Автобусните превози по редовни линии да бъдат напълно освободени от
Коментари Харесай

Редовните автобусни линии без тол такса?

Автобусните транспорти по постоянни линии да бъдат изцяло освободени от тол цени. Това предложение е разисквано на първото съвещание на публичния съвет по въвеждането на тол системата. Заместник районният министър Николай Нанков, който е ръководител на съвета, посочи, че предлагането към сектора е в обсега на толуването да бъдат включени единствено служебните и инцидентните транспорти, които са над 50 % от всички курсове.
 
Тарифите за тежкотоварните транспорти, препоръчани през днешния ден, към момента са прекомерно надалеч от настояванията на транспортните компании, стана ясно на конференцията след съвещанието, в което участваха и представители на сектора.
 
Заради неяснотата с цените тол системата беше отсрочена. На 16 август т.г., когато се предвиждаше да започва, ще стартират проби в действителни условия. Очаква се Народното събрание да гласоподава ремонти в Закона за пътищата, с които крайният период за въвеждането й ще стане 1 март 2020-та.
 
Освобождаването на автобусните постоянни линии от тол такса е обвързвано със обществената роля, която извършват, уточни Николай Нанков:
 
„ Има подписани контракти. Те са до 8 и 10 години. Отделно от това въпреки всичко приказваме за извънредно сериозен обществен резултат във връзка с обстоятелството, че едно сходно включване в обсег на тол системата на постоянните линии ще увеличи цената на билетите “.-->
 
Преди малко повече от три месеца при представянето на първия вид на цени Нанков предвижда, че цената на автобусния билет по линията София-Бургас, която е една от най-използваните, ще се усили с към един лев. Срещу този първи вид обаче, както на цени, по този начин и на обсег, браншът реагира остро, като уточни, че те не са не са били разисквани с него.
 
Така, след сключването на контракт за създаване на системата, след направени от Световната банка разновидности на обсег и цени и малко преди авансово планувания старт на толуването, районното министерство стартира съвещания с превозвачите.
 
От ведомството през днешния ден демонстрираха карта с най-новото предложение за обсег на тол системата, който, както стана ясно още преди седмица, ще бъде понижен съвсем на половина. По контракт изпълнителят „ Капш “ ще построи инфраструктура на всичките авансово заложени близо 11 000 километра, само че министър Нанков посочи, че камерите, които останат отвън обсега, няма да „ прашасват “, а ще се употребяват за други цели.
 
„ Няма да прашасват камерите, умерено, поетапно след рехабилитиране на пътищата и новите прави от Пътната инфраструктура ще попадат в обсега на тол системата. До това време камерите ще имат редица косвени функционалности “.
 
А от сектора на тежкотоварните превозвачи упорстват за в допълнение понижаване на обсега на толуваните пътища.
 
„ Трети клас няма по какъв начин да приказваме за тол система, а във връзка с втори клас - ние считаме, че единствено онази част от втори клас, по които върви директен трафик “, съобщи изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев и добави, че браншът и министерството към момента са надалеч от компромис за цените.
 
Според предлагането на районното министерство, тир с категория Евро 6, пътуващ по автомагистрала или първи клас пътища, ще заплаща 26 стотинки на километър, даде образец Николай Нанков:
 
„ Чухме техните оферти. Те варираха сред 20 и 30%. Така че продължаваме диалозите “.
 
Окончателните цени и обсег ще бъдат конкретизирани след тестванията в действителни условия, които ще стартират на 16 август т.г. и ще продължат минимум три месеца.
 
Първоначално от тази дата се предвиждаше да започва тол системата, само че след среща при премиера Бойко Борисов се взе решение за отсрочване. За задачата Народното събрание би трябвало да утвърди ремонти в Закона за пътищата, които плануват краен период за старта на 1 март идната година.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР