Автобуси протестираха край храм-паметника Александър Невски Представители на транспортни фирми,

...
Автобуси протестираха край храм-паметника Александър Невски Представители на транспортни фирми,
Коментари Харесай

Протести в подкрепа на създаването на автомобилна камара


Автобуси стачкуваха край храм-паметника " Александър Невски "

Представители на транспортни компании, които поддържат основаването на Българската автомобилна камара, стачкуваха в десетина града в страната, с искане за разглеждане на закона в Народното събрание.

Законопроектът в началото беше импортиран, само че след това отдръпнат за разискване, поради всеобщи митинги на автобусни компании, които го оповестиха за лобистки.

В София товарни превозвачи паркираха камиони на бул. " Цариградско шосе ", а автобусни превозвачи строиха автобуси пред храм-паметника " Св. Александър Невски ".

Председателят на Асоциацията на сдруженията в автомобилния превоз и притежател на " Карат С " Миролюб Столарски сподели, че сътрудниците му са подвели премиера Бойко Борисов, че законопроектът е лобистки с прочитането на фрагменти от него. По думите му задачата на законопроекта е браншът да се сплоти и да има правила.

" Във всяка една колегия има етичен кодекс. Който влезе в тази камара, той ще е длъжен да го съблюдава, От 15 години ние се борим да се вкарат някои правила, само че някои хора не желаят. Лошото е, че те подведоха премиера и с избрани извадки от закона, почнаха да приказват, че има лобизъм ", сподели Столарски.

В същото време друга част от автобусните превозвачи се оповестиха против основаването на автомобилна камара в в този момент предлагания вид. Те са обезпокоени от опцията, която се дава на бъдещата камара, да кадрува кой транспортьор може да получи лиценз и кой не. Столарски изясни, че те ще дават единствено мнение кой съблюдава етичните правила, с които не е задължен да се съобрази министърът на превоза.

Миролюб Столарски е един от спонсорите на ГЕРБ, който обслужва 15 линии от столичния градски превоз без тръжна процедура. https://www.mediapool.bg/karat-s-shte-obsluzhva-blizkite-sela-krai-sofiya-oshte-dve-godini-news265644.html Това стана откакто поради забавени заплащания от страна на общината Столарски изиска 6 млн. лева рента. https://www.mediapool.bg/spryana-be-24-karatova-dalavera-v-stolichnata-obshtina-sas-sponsor-na-gerb-news198776.html

Според Магдалена Милтенова от Националното съдружие на автобусните превозвачи сътрудниците им се пробват да създадат " свои лични правила, които да управляват хората в сектора ".

" Това в действителност е тематиката на законопроекта, тъй като от него лъха на концепцията за надзор и по тази причина ние през днешния ден питаме, в действителност, задачата обединяване на сектора ли е, или този митинг просто цели ние да свалим държавното управление? ", попита Милтенова, представена от БНР.

Превозвачите, които поддържат законопроекта за автомобилна камара желаят среща с премиера Бойко Борисов, само че до този миг към момента не са получили покана от него, стана ясно от обясненията на Столарски.

Борисов имаше среща с съперниците на законопроекта, след която подреди на депутатите си той да бъде отдръпнат.

Председателят на Националното съдружие на автобусните превозвачи Ивайло Константинов, който има акции в " Юнион Ивкони ", разяснява пред БНР, че министър председателят Бойко Борисов бързо е схванал тематиката и е оповестил, че няма да взима страна в никой спор, до момента в който браншът не реши кой е потребният вид за него.

" Такъв закон няма да има – това беше неговото предпочитание и това е и нашето. До момента диалози с насрещната страна не са се провели. Продължаваме да ги каним и постоянно сме отворени за разговор. Всяка от страните би трябвало да каже своите причини. Ние сме сигурни в нашите причини и можем да убедим сътрудниците си в това, че има съществени пропуски в този законопроект, който беше отдръпнат. Ако толкоз държат да се случи това обединяване със закон, да седнем и да го работим още веднъж напълно ", сподели Константинов пред БНР.

Той уточни, че проблемите на пътническия и товарния превоз са доста разнообразни. " Навсякъде тези сектори са поотделно. Не знам чия е била концепцията и за какво тъкмо в България взеха решение да бъдат обединявани в един отрасъл. В една обща камара гласът на пътническия транспорт в никакъв случай нямаше да се чуе ", сподели Константинов.

Столарски изясни, че се предвиждало в камарата да има секции за всеки тип превоз и това не би трябвало да е проблем.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР