Автобус убива баща му, когато е само на 13 години,

...
Автобус убива баща му, когато е само на 13 години,
Коментари Харесай

ИГРАЧ НА СЕДМИЦАТА: Георги Иванов-Гонзо - лицето на победата

Автобус убива татко му, когато е единствено на 13 години, треньор го нарочил от злоба за скъпа кола

Изборът на Георги Иванов за нов президент на Бългaрския футболен cъюз (БФC) развълнува обществото повече даже от договарянията към ротацията в държавното управление. Вълнението бе съществено, а в обществените мрежи даже хора без грам разбиране от футбол се регистрираха с мнения и тълкования по тематиката. Фактите обаче са такива, каквито са, написа " Телеграф ".

Всички участници в конгреса потвърдиха, че нямат подозрения в честността на избора, а в последна сметка това е най-важното. Какъв ще е резултатът от по този начин случилата се смяна в българския футбол, ще покаже времето, само че сигурно никой не може да оспорва осанката на огромен победител, която има Гонзо. Той сигурно е лицето на успеха и кариерата му го потвърждава, въпреки и да няма триумфите и международното самопризнание на Бербатов.

„ В характера ми е зaложено, че постоянно желая да надвивам. Невинаги се получава, само че в никакъв случай няма да се откажа “, безапелационен е самият Георги Иванов. Самият той подаде ръка за обединяване към съперниците си и неслучайно на церемонията по награждаването на футболист на годината при започване на седмицата към него бяха седнали множеството от съперниците, които победи на конгреса.

Обединение

„ В духа на бистрота и обединяване аз ще подам ръка на останалите претенденти. Това е стъпка към обединяване и съдействие и е ключът към постигането на същински промени и прогрес “, това сподели Гонзо пред делегатите, а по-късно думите му бяха подкрепени и с каузи и покана към представител от екипа на Димитър Бербатов в новия Изпълком. Това, че оттова отхвърлиха да излъчат подобен представител, си е за тяхна сметка.

Новият човек на върха в българския футбол се употребява с уважението на тези, които го познават със своята праволинейност, с мъжката си дума и с обстоятелството, че в никакъв случай не е обръщал тил на хората, които са го подкрепяли. Животът е дал задоволително уроци на някогашния нападател, с цел да се кали и оформи неговият самостоятелен и корав темперамент.

Трагедия

Още като 13-годишен Георги е разтресен от жестока фамилна покруса. Той губи при злополучни условия татко си – една от звездите и най-младият капитан в историята на Ботев Пловдив Александър Иванов. Три месеца преди да почине, той претърпява автомобилна злополука, след която остава в кома 25 дни. След това поради уврежданията върху мозъка му 33-годишният тогава Александър Иванов се лекува три месеца в психиатрия. След лекуването го изписват, само че малко по-късно настава самата покруса – блъска го рейс. Обвиненията против водача в последна сметка са оттеглени, тъй като се потвърждава, че бащата на новия началник на БФCсе е движел по средата на пътя. По време на случая той не е имал документи в себе си и се наложило майката на Гонзо да отиде в моргата, с цел да го разпознае. В сложните години при започване на 90-те майката на бъдещата деветка на Локо Пд и Левски – Снежа, част от мощния баскетболен отбор на Марица, е принудена да работи на две места, с цел да устоя него и по-малката му сестра.

Кариера

Реално футболът е спасението за Георги, който стартира да тренира още когато е на 10 години. Записва се в школата на Локомотив (Пловдив), а татко му приема умерено новината, че наследникът му се свързва с другия огромен тим под тепетата. На 21 години Гонзо е притеглен в Левски, където след мъчно начало се трансформира в легенда с принос за общо 6 трофеи (2000, 2001, 2002, 2006, 2007 и 2009). В момента заема трето място във безконечната класация на „ сините “ по голове в европейските клубни шампионати с 16 попадения, а бе определен за футболист на България в две следващи години – 2000 и 2001. Стана и голмайстор на шампионата през сезон 2000/01 с 22 маркирани попадения.

За повече от 10 години Георги Иванов стана най-резултатният футболист във безконечното дерби сред Левски и ЦСКА с 15 гола, с което усъвършенства върха на Наско Сираков (14). В интервала 1997 – 2001 година Левски побеждаваше ЦСКА единствено когато Гонзо вкарва. Освен това, когато той вкарваше против „ армейците “, Левски в никакъв случай не загуби. В средата на 2002 година Гонзо бе продаден на френския Рен за 4,1 млн. $, само че по този начин и не се утвърди в състава след спор с треньора Вагид Халилходжич. Любопитно е, че една от аргументите, заради които експертът нарочва тарана, е, че той се появява на тренировки с по-скъпа кола от неговата.

В чужбина Гонзо игра още за турските Самсунспор и Газиантепспор, както и за хърватския Риека. След преждевременния завършек на кариерата си поради травма в коляното той работи на „ Герена “ като състезателен шеф и треньор, а по-късно имаше своите интервали като треньор на Черно море и като шеф в родния си Локо Пд, преди да стане механически шеф в БФC.

Семейство

По отношение на персоналния живот на Георги Иванов може да се чуе и прочете какво ли не. Свързваните с него модели и миски са десетки, само че обстоятелствата са безспорни – Гонзо чества 25-ата годишнина от брака си с Мариета на 14 март, ден преди да бъде определен за президент на БФC. Двамата са двойка от общо 30 години и стават гаджета, когато са на 17. Те са от един квартал в Пловдив и като деца живеят на 100 метра един от различен. Те имат наследник – Александър, който се ражда на 29 март 1999 година, и също като татко си и дядо си стана футболист. Сашо мина през школата на Левски, игра в Рилски състезател, а в елита дебютира и вкара гол за Локомотив Пловдив, преди да поеме към Славия. Преди време самият Гонзо споделяше с усмивка за празненството във връзка раждането на Александър: „ Толкова доста алкохол изпихме, че синът ми би трябвало да живее 100 години “.

Със сигурност обаче Сашо е добре учтив, порядъчен и виновен, както регистрират и всички треньори, с които е работил.

Политика

Новият президент на БФCможе да се похвали и с много познанства и другарства с политици. За разлика от някои някогашни свои съотборници като Христо Йовов той не е показал политически упоритости. „ Аз съм избрал по какъв начин да продължа моя живот след футболната ми кариера. Не съм имал политически упоритости. Няма потребност от още един, който се прави, че схваща от политика. По делата на един човек се дефинира дали да гласуваме за него или не. Смятам, че България би трябвало да се развива в вярна посока. Всички виждаме, че нещата не са каквито би трябвало да бъдат и каквито са в естествените страни. Най-важното е всеки да се пробва да оказва помощ, а не да дърпа чергата към себе си “. Такава е позицията, която Гонзо поддържа с години и я е заявил намерено.

Побеждавал е Бербатов и в по-паметни борби

Победата над Димитър Бербатов на конгреса на БФCдалеч не е най-паметната на сметката на Георги Иванов във значима борба. Гонзо влезе в митологията на Левски на 13 май 2000 година Тогава „ синият “ гладиатор означи знаковия „ кървясъл гол “, който донесе успеха с 1:0 над ЦСКА. С аркада над веждата и окървавена превръзка Иванов вкара с глава след центриране на Димитър Телкийски в 93-ата минута. С този триумф „ сините “ съумяха да завоюват купата след петгодишно спиране. И до момента в който Гонзо сподели темперамент на победител и бе огромният воин в срещата, то антигероят бе бъдещата суперзведа и рекордьор по голове за България Димитър Бербатов. Нападателят на ЦСКА направи четири фрапантни пропуща и бе освиркан бурно от самите „ армейски “ почитатели, което разплака и майка му Маргарита на трибуните.

Страстен пушач е още от възпитаник

Още до момента в който беше деен състезател не бе особена загадка, че Георги Иванов е буен пушач. Самият той в никакъв случай не е отричал това и не е правил особени опити да се крие от треньорите си, в това число и до момента в който е в чужбина.

„ Започнах да пуша на 17 години, само че цигарите в никакъв случай не са ми пречели. Няма да ги спра, каквито и картинки да поставят на кутиите. Не считам, че цигарите са най-големият камшик или зложелател на здравето. Стресът да вземем за пример е по-вреден. А и освен той... “, споделя Гонзо в няколко свои изявленията през годините.

Подарява медалите и купите си на другари

Гонзо е подарил на другари множеството от фланелките, купите и медалите за триумфите си на терена. Маската, с която игра в последното си дерби против ЦСКА, е в сина му Александър.

„ Не съм човек, който живее с предишното, по тази причина не държа тези неща у дома. За мен е значимо какво ще се случи в този момент или на следващия ден, а не какво е било през вчерашния ден. В момента, в който стопирах да играя футбол, триумфите ми като футболист бяха единствено една основа въз основата на самочувствието. И нищо повече “, разяснява Иванов.

РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА ФУТБОЛА

Павел Грозданов 1923 – 1933
Цветан Генов 1933 – 1934
Иван Батанджиев 1934 – 1939
Любомир Сокеров 1940 – 1942
Дочо Христов 1942 – 1944
Георги Стоянов 1946 – 1948
Исак Каталан 1948
Иван Николов 1948 - 1949
Младен Николов 1949 - 1951
Петър Коларов 1951 - 1952
Стефан Петров 1952 - 1959
Лъчезар Аврамов 1959 - 1961
Кирил Несторов 1961 - 1962
Недялко Донски 1962 – 1970
Данаил Николов 1970 - 1975
Иван Николов 1975 – 1979
Крум Василчев 1979 – 1982
Димитър Николов 1982 - 1984
Иван Шпатов 1984 - 1986
Андон Трайков 1986 - 1990
Славчо Тепавичаров 1990 - 1991
Димитър Ларгов 1991 - 1993
Валентин Михов 1993 - 1994
Христо Данов 1994 - 1995
Иван Славков 1995 - 2005
Борислaв Михайлов 2005 - 2019
Михаил Касабов 2019 - 2021
Борислaв Михайлов 2021 – 2024
Георги Иванов от 2024

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР