Австрийското правителство съобщи, че ще трябва да се притече на

...
Австрийското правителство съобщи, че ще трябва да се притече на
Коментари Харесай

Спешни мерки! Австрия спасява най-голямото си енергийно дружество

Австрийското държавно управление заяви, че ще би трябвало да се притече на помощ на най-големия енергиен снабдител в страната, " Вийн енерги " (Wien Energie), защото вследствие на скока на цените той към този момент не е в положение да договаря с търговците на едро заради липса на гаранции, съобщи Франс прес.

" Вийн енерги " е помолил държавното управление да му отпусне финансова помощ, показва в Туитър министърката на енергетиката Леоноре Гевеслер. На спешно заседание през вчерашния ден кабинетът е решил да удовлетвори това искане, защото негов приоритет е да обезпечи доставките за 2 милиона клиенти.

Частично нарастване на цените през септември

За цената на тази помощ не бяха предоставени никакви детайлности, само че тя ще разреши на " Вийн енерги " да подава финансова гаранция, с цел да бъде компанията позволена още веднъж в тръжната зала на енергийните тържища. Предприятието, което доставя електричество и газ на австрийската столица, акцентира в официално съобщение, че вследствие на новия скок на цените в петък тази гаранция ненадейно се е нараснала.

Дружеството " Вийн енерги ", което е мощно подвластно от съветския газ, твърди, че остава платежоспособно и гаранциите от управляващите ще бъдат върнати незабавно след уреждането на покупко-продажбите. Дружеството още не е трансферирало на клиентите си нарастването на цените на едро и се готви да направи това отчасти през септември. " Тази обстановка към този момент изпитват някои прилежащи страни ", отбелязва " Вийн енерги ". " Доставчиците на сила в Германия са изправени пред същите проблеми и към този момент употребяват държавната помощ като инструмент ", прецизира предприятието.

Вчера австрийският канцлер Карл Нехамер прикани да се спре " лудостта ", която бушува сега на енергийните пазари и изиска Европейският съюз да отдели цената на електричеството от цената на газа, с цел да може да тя се намали.

След шест месеца война в Украйна цените на силата в Европа доближиха нови рекордни стойности в петък, което предвещава мощно повишаване на живота през зимата. Причините, залегнали в основата на скока на котировките, са доста, само че преди всичко е пресъхването на съветските газови доставки за европейските страни, които поддържат Украйна. Същевременно 20 на 100 от европейското електричество се създава от топлоцентрали на газ.

Чехия, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз, привиква незабавна среща на енергийните министри от общността на 9 септември.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР