Австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе каза, че няма да забрани на

...
Австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе каза, че няма да забрани на
Коментари Харесай

Австрийският вицеканцлер няма да спре членове на партията си от прояви на екстремисти

Австрийският вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе сподели, че няма да забрани на членовете на своята крайнодясна партия да посещават прояви на екстремисткото Движение за еднаквост, разследвано за възможни връзки с причинителя на нападенията в новозеландския град Крайстчърч, съобщи ДПА.

През последните дни Австрийската партия на свободата (АПС) на Щрахе притегли вниманието върху себе си, откакто стана известно, че нейни представители са участвали на прояви на антиимигрантското Движение за еднаквост и че вицеканцлерът и други функционери на АПС са изразявали в предишното поддръжка за групата в обществени платформи.

Щрахе акцентира на конференция, че АПС не разрешава на своите членове да извършват публични функционалности в Движението за еднаквост и че сред двете няма организационни или финансови връзки. " Движението за еднаквост няма нищо общо с АПС ", сподели той.

Попитан от кореспонденти дали членовете на партията са свободни да вземат участие в прояви на придвижването, Щрахе отговори: " Не мога да забраня на членовете на моята партия да вършат това. " Той настоя, че конституцията подсигурява правото на политически събирания и демонстрации.

Канцлерът Себастиан Курц още веднъж съобщи, че не би трябвало да има връзки сред АПС, която е съдружен сътрудник на неговата десноцентристка Австрийска национална партия (АНП), и Движението за еднаквост. " Ще следим това доста деликатно ", сподели той.

Досега австрийската прокуратура е открила, че Движението за еднаквост е получило при започване на 2018 година подаяние от австралиеца, упрекнат за убийството на 50 индивида в две джамии в Нова Зеландия предишния месец. За момента не са открити други връзки. По думите на Курц обвиненият нападател е посетил 60 страни преди стрелбата. Сред посетените от него 20 европейски страни е била и Австрия. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР