Австрийският вицеканцлер Ханс-Кристиян Щрахе, лидер на крайнодясната Партия на свободата

...
Австрийският вицеканцлер Ханс-Кристиян Щрахе, лидер на крайнодясната Партия на свободата
Коментари Харесай

Щрахе след оставката: Откъси от видеото са извадени от контекста и насочени срещу мен

Австрийският вицеканцлер Ханс-Кристиян Щрахе, водач на крайнодясната Партия на свободата (АПС), който заяви през днешния ден, че подава оставка, съобщи, че се е срещал на испанския остров Ибиса с латвийска гражданка, съобщи ТАСС. По-рано немски медии писаха, че е имал срещи с хипотетична рускиня преди парламентарните избори през 2017 година, припомня организацията.

Щрахе и Йохан Гуденус - различен политик от АПС, обявиха по-рано през днешния ден, че напущат политическите си постове в държавното управление на Австрия, Народното събрание и партията, предава Българска телеграфна агенция.

Щрахе бил записан скрито от две немски издания - списание " Шпигел " и вестник " Зюддойче цайтунг ", да дава обещание строителни планове на мнима племенница на съветски олигарх в подмяна на дарения за неговата групировка, съобщи по-рано през днешния ден ДПА.

Според Щрахе, приказвал през днешния ден на конференция във Виена, две дами - очевидно подставени лица, " потърсили Гуденус след гибелта на татко му, когато е бил в потиснато въодушевление, и разказали, че имат интерес към ловното имение на фамилията ". Предполагаема латвийска гражданка, съпроводена от щерка си, декларирала пред Гуденус, че желае да се засели във Виена и да влага в Австрия. Имала желание да се запознае с Щрахе посредством собствен немски прочут. После, през лятото на 2017 година, на остров Ибиса се състоял " частен диалог " в наличието на този немец, който поканил Щрахе и Гуденус на вечеря.

Според Щрахе по време на вечерята, записвана с " противозаконни средства за следене ", бил изработен опит те двамата с Гуденус да бъдат въвлечени в закононарушение и в диалози на противоправна тематика. " Откъси от видеото бяха изрязани от общия подтекст и ориентирани против нас ", съобщи той.

Политикът уточни, че по-късно в никакъв случай не е контактувал с тази жена, нито пък Австрийската партия на свободата е получавала от нея някакви вноски. " Това бе частна среща, в която участвахме единствено ние двамата " (с Гуденус), добави той.

Щрахе акцентира, че историята със скандалния видеозапис е мръсна акция за дезинформация и той не желае поради нея да слага под опасност активността на австрийското държавно управление. Той посочи, че всички обвинявания са извадени от подтекста, и настоя да се разгласява цялостният видеозапис с всички детайлности от диалога на остров Ибиса. Политикът призна, че повлиян от алкохола, може би си е разрешил да разисква всевъзможни тематики през въпросната вечер.

Видеозаписът, оповестен от немските медии, провокира политически скандал в Австрия. Сметната палата на страната настоя АПС да внесе изясненост в изказванията на своя водач. Върховната прокуратура на Австрия стартира инспекция на данните за скрито финансиране на Австрийската партия на свободата, добавя ТАСС. /24chasa.bg

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР