Австрийският вестник Пресе пише, че един от замесените в скандала,

...
Австрийският вестник Пресе пише, че един от замесените в скандала,
Коментари Харесай

Курц най-вероятно ще спечели от скандала Ибиса

Австрийският вестник " Пресе " написа, че един от забърканите в абсурда, раздрусал Австрия - Йохан Гуденус, е имал още срещи с " лицето за връзка ", взело участие и в срещата на остров Ибиса. Изданието се базира на нова обява на немския вестник " Зюддойче цайтунг ". В нея се споделя, че след срещата на някогашния началник на Австрийската партия на свободата (АПС) Хайнц-Кристиан Щрахе и неговия съпартиец Гуденус с хипотетичната съветска инвеститорка и довереното й лице на испанския остров през 2017 година е имало още срещи, само че този път единствено сред Гуденус и довереното лице. Публикацията се базира на аудиозаписи, с които разполагат " Зюддойче цайтунг " и списание " Шпигел ".

Гуденус към този момент не е дал отговор на питане за коментар. Следващите срещи били във Виена. При една от тях, в края на август 2017 година, Гуденус и мъжът са разговаряли за това, че срещата в Ибиса не била протекла по стремежи метод. " Тя беше леко подразнена ", споделил довереникът, имайки поради хипотетичната инвеститорка. Сега обаче концепцията била работата да продължи. На новите срещи, както се твърди, ставало дума още веднъж за възможни покупко-продажби сред двете страни.

" Гардиън " разяснявайки абсурда, написа, че очевидното предпочитание на Щрахе да одобри съветска помощ повдига нови въпроси за обсега на отдавнашните връзки на АПС с Русия и напомня, че крайнодясната партия има подписано публично съглашение за съдействие с партията на Владимир Путин " Единна Русия ".

Коментаторите в Австрия предсказват, че десноцентристката Австрийска национална партия (АНП) на канцлера Себастиан Курц най-вероятно ще завоюва от " абсурда Ибиса ". Водещият й претендент на европейските избори Отмар Карас през вчерашния ден изключи разновидността за ново съдружно ръководство с крайнодесните.

Но абсурдът повдига въпроси и за партията на Курц, на които към момента не е отговорено, както и за финансирането на политическите организации в Австрия като цяло, отбелязва " Гардиън ".

Традиционните партии в Европа се надяват крайната десница да може да бъде спряна след рухването на австрийския политически водач, написа " Индипендънт ". Изданието отбелязва, че политиците се надяват опозореният водач на АПС да бъде " първата паднала плочка от доминото " на националистическото придвижване. Крайнодясната партия на Щрахе, която е в ръководството от 2017 година, беше една от най-успешните политически сили измежду антиимигрантските и националистическите партии, които през последните години бяха във напредък в Европа, разяснява " Индипендънт ". Изданието добавя, че броени дни преди изборите за Европейски парламент абсурдът е прекъснал инерцията, набрана от националистите.

" Вашингтон пост " отбелязва, че оставката на Щрахе и разпадането на коалиция е удар върху опитите на европейските антиимиграционни партии да се нареждат като благонадеждни управнически други възможности. Изданието добавя, че абсурдът може обаче и да активизира твърдото ядро последователи на АПС в Австрия.

" Ню Йорк таймс " цитира анализатори, съгласно които е прекомерно рано да се каже кой ще завоюва в последна сметка от абсурда в Австрия. Остава отворен и въпросът по какъв начин Курц ще съумее да ръководи в оставащите месеци до предварителните избори, в случай че опозиционни фигури и представители на личната му консервативна АНП приканиха всички министри на АПС да изоставен постовете си. Най-важният от тях е министърът на вътрешните работи Херберт Кикъл, който дава отговор за апарата за сигурност, отбелязва " Ню Йорк таймс ".

В изявление за немския вестник " Билд " от през вчерашния ден Курц не изключва опцията видеозаписите от Ибиса, които провокираха абсурда, да станат предмет на наказателно гонене против някогашния вицеканцлер Щрахе, съобщи ТАСС.

В изявление за френския " Фигаро " Курц декларира, че ще се бори против идването на власт в Европейски Съюз на левите и крайнодесните сили, тъй като е уверен, че стратегиите им заплашват съществуването на съюза.

 

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР