Австрийският психиатър Рихард фон Крафт-Ебинг през 1886 г. издава книгата

...
Австрийският психиатър Рихард фон Крафт-Ебинг през 1886 г. издава книгата
Коментари Харесай

Мазоприказка за възрастни

Австрийският психиатър Рихард декор Крафт-Ебинг през 1886 година издава книгата си "Полова психопатия ". Научното проучване провокира интерес и скандализира тогавашните среди най-много с това, което през днешния ден назоваваме наличие 18+. Бащата на сексологията евентуално дълго време се е чудил по какъв начин да назова две отклонения. Първото е било приемането на полово наслаждение при изтезаване на интимния сътрудник и тук на помощ на психиатъра идва едно известно произведение "120-те дни на Содом ", чийто създател е френският благородник Маркиз дьо Сад.

Обратното на садизма събитие – постигане на висшо полово самодоволство при болежка също евентуално е било главоблъсканица за Крафт-Ебинг и в това начинание рамо му дава още едно литературно произведение "Венера в кожи ", където детайлно и без цензура е разказан мазохизмът. Точно създателят на романа е татко на мазохизма, тъй като скандалната книга е написана от Леополд декор Захер-Мазох.

Леополд Ритер декор Захер се е появил на бял свят на 27 януари 1836 година в Лемберг, тогава в Австрия, през днешния ден - украинския град Лвов. Бащата му е бил шеф на полицията, неособено безвредно занятие. Тогава региона Галиция е била буре с барут.

Поляците, които са били болшинството от обитаемото, са били недоволни от Виена. Украинците, втората по многочисленост етническа група – от поляците. А малцината евреи не били харесвани от представителите на останалите народности (украинци, поляци, руснаци и немци). Градът и региона са били като размирен кошер и успокояването на пристрастеностите е изисквало

Твърда ръка

която Леополд декор Захер не е пропущал да използва, както по време на осъществяване на служебните си отговорности, по този начин и у дома.

Майката на Леополд - Шарлот (Каролина) декор Мазох е била щерка на ректора на университета в града – Франц декор Мазох. На пръв взор – детството на Леополд-младши е изглеждало обикновено. Обаче създателят на психоаналитичната школа Зигмунд Фройд би споделил нещо. Между другото, декор Ебинг е участвал на една от първите изяви на известния по-късно академик. Тогава създателят на сексологията е нарекъл концепциите на младия си сътрудник – приказки, облечени в сходство на просвета. Фройд е прочут с проучванията си върху сексуалността и изяснява държанието по време и след половото съзряване с ранното детство. А въпросът дали един от той е прав, можем да оставим този спор на специалистите.

Фактът, че средата дефинира битието на индивида, си остава факт. Вероятно, дядото на Леополд по майчина линия е имал пръст във образуването на бащата на мазохизма. Той е бил доста ядосан от обстоятелството, че е нямал наследник и стоварвал гнева си върху Шарлота. Франц е бил деспот със садистични пристрастености. Той даже е изобретил терапия против холерата. Според него заразното заболяване си е отивало от човешкия организъм с потта. Тя обаче си е потегля с помощта... на

Камшик

Първият опит на декор Захер с любовните игри, съпроводени с принуждение, е датиран от ранното му детство. Той, дружно със сестрите си, е играел на гоненица, станал несъзнателен очевидец на заниманията на вуйна му Ксенобия. Известната в региона с хубостта и похожденията си жена е поканила ухажор. В един от най-интимните моменти в спалнята нахлули рогоносецът и двама негови другари. Жената бързо се е окопитила, взела бич в ръка, пребила е тримата мъже, а любовникът – се е изнесъл. Неволният свидетел за батално-еротичната игра е издал наличието си и бил осъден. Той е отнесъл голям брой удари от по-възрастната си строга родственик. "Тогава той е изпитал висшо наслаждение ", написа биограф на Мазох.

Въпреки болезненения опит, кариерата на Захер-Мазох, който си сглобил фамилно от последните имена на своите родители, е тръгнала релативно безпрепятствено. Той приключва гимназия в Прага, където към този момент живеело фамилията, стартира да следва математиката в локалния университет. По-късно, той се мести в Грац и записва право и към 19-годишна възраст към този момент е лекар по юридически науки. А през 1860 година стартира да чете лекции и в родния си град.

Мазох, дружно с университетския живот, упражнява и писателския поминък. Първият му разказ "История от Галиция. 1846 година " излиза през 1858 година, само че без подписан създател. Фон Захер-Мазох е траял да опитва в разнообразни жанрове, повести, разкази, фейлетони и сериозни публикации. И славата не е закъсняла - името на Мазох стана известно в литературите среди с негова преправка на похожденията на великия любовчия –

Дон Жуан

За страдание, ориста не е отредила на Леополд декор Захер-Мазох да има своя звезда на литературната Алея на славата. Непоправима вреда върху писателството е нанесъл прибързаният му брак с дъщерята на дребни фабриканти и негова фенка Аврора декор Рюмслин. Скъперничката и снобката е изисквала от своя правоверен единствено едно нещо – пари.

В търсене на метода за облекчаване на прищевките на своята благоверна Мазох става създател на

Вулгарни

разказчета. Аврора също се е пробвала на литературното занятие и стартира да написа под псевдонима Ванда декор Дунаев (името на основната героиня на "Венера в кожи "). И двамата стартират да пишат долнопробни новели под името Захер-Мазох.

Изстискала като лимон своя брачен партньор, Аврора се е развела с него. По-късно тя издава „ Повестта на моя живот “, където разказва брака с декор Захер-Мазох. Прелъстеният и изоставеният Леополд пробва с още един брак. Този път с гувернантка на децата му, която е била 20 години по-млада от нея. И този опит е бил цялостен неуспех.

Защо обаче Леополд става татко на мазохизма? Нима не е бил Захер-Мазох образован, просветен човек, създател на доста романи и разкази за своята родна и обичана Галиция, които нямали нищо общо към бича и подчинението??

Отговорът е елементарен — "Венера в кожи ", а по-точно историята на писателя, въодушевила го да напише този разказ. Освен двете си съпруги Леополд декор Захер-Мазох е имал няколко забежки. Въпреки че връзките му с Аврора, не тя е музата на основния воин на това изложение. Вдъхновителката се е казвала Фани декор Пистор. Те двамата са сключили

Договор

"Г-н Леополд декор Захер-Мазох с честната си дума се задължава да бъде плебей на госпожа Фани декор Пистор, абсолютно да извършва всяко едно нейно предпочитание в период от шест месеца. Г-жа Фани декор Пистор, от своя страна, няма правото да изисква от него каквото и да е било безчестно деяние. Тя се задължава да му дава шест часа на ден за работа и да не чете неговите писма и мемоари. При всяко едно негово нарушение или засегнатост към Нейно величество, тя може да санкционира своя плебей (Леополд декор Захер-Мазох), по свое предпочитание и убеждение. Поданикът би трябвало да бъде безусловно обуздан на своята строга стопанка, да няма никакви искания към нея, нито като човек, нито като брачен партньор. От друга страна, Фани декор Пистор дава обещание, че при всяка опция, по-често да носи кожи изключително когато тя демонстрира

Жестокост

След приключването на шестте месеца двете страни би трябвало да преглеждат интервала на робството като несъстоял се и да не вършат никакви подмятания във връзка с предишните събития. Всичко, което е ставало, би трябвало да бъде, забравено и бракът да се върне в нормалното си русло. Шестте месеца могат да бъдат прекъсвани и обновени единствено по експлицитното предпочитание на госпожата ".

Романът "Венера в кожи " споделя историята на благородниците от Галиция Северин декор Куземски и Ванда декор Дунаев. Те подписват сходен контракт и тяхната история стартира. Книгата на декор Мазох въодушевява минимум три екранизации, една от които под режисурата на Роман Полански и няколко музикални произведения.

"Венера в кожи " не е единствената пикантерия в творчеството на Леополда декор Захер-Мазох, учредена вълху персоналния му опит. Заедно с нея излиза и още едно негово произведение, не чак толкоз известно - "Разведена жена ". Този разказ е бил въодушевен от връзката на писателя с някоя си Анна декор Котвиц.

Въпреки неприятната си популярност, провалените бракове и разводи, декор Захер-Мазох при всички пътешествия по Европа не е бил възприеман като анормален или

Порнограф

Напротив, той е бил одобряван като сензитивна натура, възмутена от обществената неправда. Неговите други книги са били добре признати и получили позитивни мнения. Той е бил изключително известен във Франция за Захер-Мазох са се изказвали възторжено Емил Зола, Гюстав Флобер, Алфонс Доде, Александър Дюма-баща и Александър Дюма-син. Австриецът даже е бил отличен с най-голямата премия на Франция. През 1886 година Орденът на Почетния легион му е бил връчен от тогавашния президент на западноевропейската страна Жул Греви.

Въпреки славата и почестите, а може би поради тях, психологичното здраве на писателя се влошило. Той е прекарал последните си години под непрекъснат медицински надзор. Леополд декор Захер-Мазох е умрял на 9 март 1895 година в югозападния немски град Линдхайм.

През целия си живот Леополд декор Захер-Мазох е бил прочут като създател художествени творби, политически трактати със социалистическа устременост. Това, което остава прочут, е "Венера в кожи ". И скандалното произведение му печели освен 15 минути популярност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР