Австрийският президент Александер ван дер Белен уволни от правителството всички

...
Австрийският президент Александер ван дер Белен уволни от правителството всички
Коментари Харесай

Президентът на Австрия уволни всички министри от крайната десница, без външния

Австрийският президент Александер ван дер Белен уволни от държавното управление всички министри от крайнодясната Партия на свободата (АПС) като се изключи външната министърка Карин Кнайсъл. Това заяви самият той, представен от Ройтерс.

Президентът сподели, че ще прегледа кандидатурите на всеки един от специалистите, препоръчани за попълване на овакантените министерски постове, откакто обединението сред консерваторите на премиера Себастиан Курц и АПС рухна.

Председателят на австрийския парламент Волфганг Соботка дефинира 27 май за дата на вота на съмнение против австрийския канцлер Себастиан Курц, съобщи Франс прес.

Соботка, който също като Курц е член на Австрийската национална партия, съобщи, че е решил за по-подходящо въпросът за недоверието да бъде подложен на гласоподаване след изборите за Европейски парламент, които в Австрия ще бъдат създадени в неделя.

Ако Народното събрание поддържа вота на съмнение, това ще докара до рухването на Курц от власт след 18 месеца като канцлер.

Подобна политическа рецесия Австрийската република претърпява за първи път от 1945 година. Това съобщи нощес в късните телевизионни вести някогашният австрийски президент Хайнц Фишер, поканен да разяснява създалата се политическа обстановка. В момента " не може или към момента не може да се приказва за държавна рецесия ", съобщи той, " но ситуацията е всичко друго, само че не и устойчиво ".

Ситуацията се усложни, откакто канцлерът Себастиан Курц разгласи, че ще предложи на президента да уволни министъра на вътрешните работи Херберт Кикъл, което е казус в историята на Австрия. Реагирайки на това, министрите от квотата на Австрийската партия на свободата обявиха, че освен това състояние напущат кабинета. Намерението на канцлера е шестте овакантени поста да бъдат поети от висши държавни служители или от специалисти до произвеждането на предварителни парламентарни избори. Открит остава въпросът кой ще поеме поста на вицеканцлер.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР