Австрийският канцлер Себастиан Курц призова за възобновяване на мирните преговори

...
Австрийският канцлер Себастиан Курц призова за възобновяване на мирните преговори
Коментари Харесай

Австрийският канцлер Себастиан Курц призовава за възобновяване на мирните преговори за Сирия във Виена


Австрийският канцлер Себастиан Курц прикани за обновяване на мирните договаряния за Сирия, които се състояха във Виена през 2015 година, за преустановяване на кръвопролитието в опустошената страна, съобщи Ройтерс.

Не е допустимо военно решение на спора, който към този момент донесе големи премеждия на сирийския народ, показва Курц в изказване, получено от Ройтерс.

" След шокиращото потребление на химически оръжия на 7 април и неотдавнашната западна военна акция в Сирия в този момент на дневен ред е нуждата да се работи настоятелно за кротичък развой ", прибавя австрийският канцлер.

" Сирийският народ към този момент понесе прекалено много премеждия, с над 400 000 починали и над пет милиона бежанци отвън Сирия ", акцентира Курц. Той напомня, че Австрия има дълга традиция като място за разговор и медиатор в уреждането на спорове и е подготвена да стане хазаин на договаряния за Сирия когато и да е.

Междувременно президентът на Чехия Милош Земан осъди въздушните удари на съдружниците в Сирия, съобщи Асошиейтед прес.

В радиоинтервю през вчерашния ден Земан сподели, че военна акция против която и да е страна може да бъде осъществена единствено след утвърждение от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Единственото изключение могат да бъдат офанзивите против ислямистки бойци, добави чешкият президент.

По думите на Земан въздушните удари били неточност, тъй като били нанесени в миг, когато бежанците се завръщали в опустошената от войната страна.

Президентът също по този начин разкритикува позитивната реакция на премиера Андрей Бабиш за въздушните удари. В събота Бабиш съобщи, че те били " неизбежни ", тъй като режимът на сирийския президент Башар Асад употребява химически оръжия за набези против цивилни. След като се срещна със Земан през вчерашния ден, Бабиш съобщи, че ударите не вземат решение нищо, напомня организацията.

В Ирак хиляди демонстрираха в неделя срещу западните въздушни удари по Сирия, като някои участници възпламениха американски флагове, заяви Франс прес. Протестните акции се състояха по апела на шиитския водач Моктада Садр.

" Престанете да унищожавате Сирия, както унищожихте нашата страна ", скандираше тълпата, събрала се на площад Тахрир в центъра на Багдад, 15 години след управляваното от Съединени американски щати настъпление в Ирак и последвалото рухване на режима на Саддам Хюсеин.

Десетки мъже развяваха иракски и сирийски флагове, а дами в черни бурки изгориха американското знаме, скандирайки " Не на Америка, не на бомбардирането на сирийския народ ".

На вчерашните демонстрации, които с изключение на в Багдад, се състояха в Наджаф и Басра, бяха издигани и лозунги против Англия и Франция. В Басра бяха горени американски и израелски флагове, а в Наджаф, свещения за шиите град, където живее Моктада Садр, десетки мъже дефилираха със сирийски флагове в ръка.

В събота Ирак изрази безпокойствие, откакто Съединени американски щати, Франция и Англия нанесоха същия ден ракетни удари по обекти на сирийското държавно управление в отговор на хипотетичната офанзива с химическо оръжие по следен от бунтовници град на 7 април
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР