Австрийският канцлер Себастиан Курц драматично дръпна шалтера на коалиционното си

...
Австрийският канцлер Себастиан Курц драматично дръпна шалтера на коалиционното си
Коментари Харесай

Аферата Ибиса свали правителството на Австрия

Австрийският канцлер Себастиан Курц трагично дръпна шалтера на съдружното си държавно управление и разгласи нови избори в събота, откакто скрита камера взе главата на крайнодесния му заместител, разяснява Агенция Франс Прес.
" Предложих на президента на републиката да се проведат нови избори, допустимо най-скоро ", сподели Курц в телевизионно изказване.
Президентът Александър Ван дер Белен разгласи в изказване, че предварителни избори са нужни. Той съобщи, че видеоклиповете демонстрират " объркващ честен имидж, който прави неприятна услуга на нашата страна и нейния народ ", и " безочливо без почитание към нашите жители ". " Това са срамни фрагменти, а никой не би трябвало да се срами от Австрия ", сподели той.
Днес двамата с Курц ще обсъдят идващите стъпки от свикването на предварителни избори.
Изявленията на първите мъже в Австрия изкараха хиляди стачкуващи по улиците. Те приветстваха края на държавното управление на австрийския канцлер Себастиан Курц. След като новината за нови избори се появи на смарт телефоните на стачкуващите, тя беше приветствана със мощни възгласи.
В петък немските Der Spiegel и Sueddeutsche Zeitung разгласиха скрити камери на срещата, провела се в първокласна вила в Ибиса. В тях се вижда по какъв начин вицеканцлерът Хайнц-Кристиан Щрахе  дава обещание спечелването на публични поръчки в подмяна на помощ за акцията си на привиден съветски олигарх няколко месеца преди парламентарните избори в Австрия през 2017 година
" След видеото през вчерашния ден би трябвало да кажа почтено: това е повече от задоволително ", сподели още Курц в изказването си в събота, добавяйки, че е бил персонално афектиран от фрагментите. " Сериозната част от това (видео) беше отношението към злоупотребата с власт, към харченето на парите на данъкоплатците, към медиите в тази страна ", съобщи той.
49-годишният Щрахе разгласи оставката си по-рано в събота, заявявайки, че е " жертва на целенасочена политическа офанзива ", която е употребила противозаконни средства, с цел да го хване.
Когато Курц разгласи края на съдружното държавно управление, мощни ръкопляскания избухнаха измежду хилядите стачкуващи, които се бяха събрали пред постройката на канцлерството в центъра на Виена и стояха там през целия ден с искане за оставката на държавното управление.
Скандалът към аферата " Ибиса " наподобява е последната капка за Курц след поредност кавги към екстремистките благосклонности измежду Партията за независимост на Щрахе.
" Дори и да не съм се изказал обществено тогава, имаше доста обстановки, които ми беше мъчно да преглътна ", сподели Курц за интервала, в който управляваше съдружното си държавно управление - от декември 2017 година Той сподели и, че на срещи в събота водачите на крайнодясната партия не са посочили желанието си да създадат нужните промени, с цел да останат в държавното управление.
На публикуваните записи се виждат Щрахе и водачът на парламентарната му група Йохан Гуденус, които беседват с жена, за която считат, че е племенница на съветски олигарх, за това по какъв начин тя може да влага в Австрия.
„ Да, беше неуместно. Да, беше безконтролно. Да, беше неточност - сподели Щрахе, описвайки какво е направил като „ повлияно от алкохол мачовско държание “. Изглеждаше, че съвсем ще се разплаче, когато се извини на фамилията си, приятелите и поддръжниците си, изключително на брачната половинка си, че се пробва да впечатли „ привлекателната си стопанка “.
Щрахе сподели, че също е подал оставка като водач на Партията на свободата, чието ръководство поема министъра на превоза Норберт Хофер.
В записите дамата споделя, че особено желае да придобие надзор върху най-големия таблоид в страната - Krone Zeitung. Щрахе предлага новите притежатели да създадат промени измежду чиновниците и да употребяват вестника, с цел да оказват помощ на партията му в предизборната си акция. Той продължава и споделя, че тогава дамата ще може да получи достъп до публичните поръчки.
Според вестниците, Щрахе декларира, че няма да има опозиция измежду публицистичния екип на Krone, защото " публицистите са най-големите к..ви на планетата ". И двата немски вестника, които разгласиха фрагментите, показват, че нямат никаква безапелационна информация за това кой е основал комплицираната скица.
На фрагментите Щрахе загатва и опцията за приватизация на част от австрийския публичен оператор ORF и декларира, че желае медийният пейзаж на Австрия да наподобява на този в прилежаща Унгария.
Десният премиер-националист на Унгария Виктор Орбан трансформира публичните медии на страната в орган на държавна агитация, до момента в който съдружниците му непрекъснато изкупуват дялове от частния медиен бранш. Австрийската Партия на свободата неведнъж е атакувала ОRF за това по какъв начин отразява събитията, обвинявайки я, че е предубедена против партията.
Във видеото Щрахе също загатва за вероятните способи да бъдат направени политически дарения на фондация, обвързвана с Партията на свободата, а не непосредствено на партията, явно, с цел да се избегне надзор от страна на закона.
Германският канцлер Ангела Меркел реагира на абсурда, като предизвести за заплахите от крайнодесните политици, които се продават. " Ние се сблъскваме с течения... които желаят да унищожат Европа на нашите полезности и ние би трябвало уверено да се противопоставим на това ", сподели Меркел.
Австрийското държавно управление към този момент беше подложено на напън заради кавги, свързани с Партията на свободата. През април заместник-кмет от партията трябваше да подаде оставка, откакто написа стихотворение, сравняващо мигрантите с плъхове.
Предполагаемата връзка с Русия в последния скандал е изключително неуместна, защото Партията на свободата има съглашение за съдействие с партията " Единна Русия " на съветския президент Владимир Путин. Възприемането на близостта с Русия беше подкрепено и от самия Путин, който участва на сватбата на външния министър Карин Кнайсл - номинирана от Партията на свободата - предишното лято.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР