Австрийски турист брутално нападна българска камериерка в Златните пясъци, но

...
Австрийски турист брутално нападна българска камериерка в Златните пясъци, но
Коментари Харесай

Бившят главен прокурор Никола Филчев гръмотевично пред БЛИЦ за скандала с пребитата от австрийски турист камериерка: От слуги не става магистрати!

Австрийски екскурзиант брутално атакува българска камериерка в Златните пясъци, само че още веднъж се отърва със смешна санкция и ще се изниже безнаказано от страната ни, също като подивелия швед Ралф предишното лято. По този мотив БЛИЦ потърси мнението на някогашния основен прокурор Никола Филчев. Обвинител №1 сподели тежките си и изпълнени с болежка думи пред шефа на БЛИЦ Ивайло Крачунов.

- Какво става господин Филчев? Миналата година пийнал шведски екскурзиант преби камериерка на Слънчев бряг. Сега научаваме от медиите, че „ оглупял австрийски екскурзиант нокаутира камериерка на Златни пясъци”. И в двата случая съдът наложи санкция на нарушителите и те изчезнаха стремително в родината си. А прокуратурата гледа някак си отвисоко на тези „ дребни” случаи. Излиза че рецидивират освен пияните чужденци, само че и нашата правосъдна система – като им постанова смешни санкции?
- Първо да забележим какви са обстоятелствата: Според информация от в- к- 24 часа от 15 август 2018 година: „ Инцидентът станал към 10 часа.Въпреки ранният час екскурзиантът бил очевидно почерпен. Той вдигнал панаир в коридора на хотела, крещял по личния състав, бил нападателен и в последна сметка блъснал зад врата една от камериерките и я съборил. Още преди да удари служителката, от администрацията били извикали полиция. Пристигналите на мястото служители на реда закопчали нападателния австриец и го отвели в районното управление”.
А потърпевшата Оксана Софрониева декларира пред вестник 24 часа, 15 август 2018: ”Обиждаше ме на британски. Казах няма проблеми, завършвам веднага. Тогава той ме удари с пестник в лицето и безусловно излетях на земята, толкоз мощен беше удара”. Казаното се удостоверява и от видеозаписа, който е публикуван в мрежата.

При тези обстоятелства вярната подготовка на държанието на австриеца е, че е направил две закононарушения – първо, причиняване на лека телесна щета по хулигански подбуди по член 131, ал.1, т. 12 Наказателен кодекс (който планува до три години отнемане от свобода) и второ, едро безчинство по член 325, алинея 1 от Наказателния кодекс (който планува до две години отнемане от свобода). Както акцентира Върховният съд в разпореждане № 2 от 1974 година по отношение на хулиганството, - хулиганските дейности може да се извършат в най-разнообразни форми, в това число и нанасяне на телесна щета. Няма никакви данни телесната щета да е породена при изискванията на неизбежна защита.

- А по какъв начин са постъпили нашите правосъдни органи?
- Прокурорът от Варненската районна прокуратура незаконно е приел, че няма лека телесна щета по хулигански подбуди и, че липсва закононарушението безчинство, - а е налице единствено дребно безчинство по Указа за битка с дребното безчинство.

А съдията от Варненския областен съд е определил прекомерно леко наказване на нарушителя, което е очевидно незаслужено. Указът планува различно едно от двете санкции – задържане до 15 денонощия в Министерство на вътрешните работи или санкция от 100 до 500 лв.. Съдията е избрал по-леката опция и то междинния размер. - За съпоставяне в Германия санкцията, която служителите на реда постановат за нарушаване на реда, е хиляда евро. А в случай че казусът се преглежда от съда, наказването е по-тежко.
Освен това съдията, когато преглежда преписката по УБДХ и откри, че има данни за закононарушение, е задължен да изпрати материалите на прокурора.

- Защо по този начин постъпват нашите съдии и прокурори? Страхуват ли се да приложат закона или не го познават? Или пък просто ги тегли да се подмазват на чужденците?
- Не познавам съответния прокурор и съдията в тази ситуация. Но по принцип ще кажа на по-младите сътрудници, че в случай че имат податливост да обслужват частни ползи, би трябвало да изоставен правосъдната система и да минат в областта на обслужването, където е призванието им. Съдиите, прокурорите и следователите служат на обществото, на обществения интерес. Те пазят правата на жителите от незаконни похищения, като извършват закона – член 1 от Наказателния кодекс. Тази работа е тежка - в отбрана на публичния интерес магистратите печелят доста персонални врагове и неприятности. Затова и те получават най-високите заплати у нас.

Магистратите би трябвало да имат куража да устоят на противозаконния напън на изпълнителната власт, на административните си ръководители, на партиите и олигарсите, да устоят на натиска на парите от незаконния свят и така нататък Правосъдието е работа на обществото, а не на персоналния си интерес. В противоположен случай правораздаването се трансформира в един печеливш бизнес и нищо повече. От лакей не става арбитър, прокурор и следовател (разследващ полицай).

Психологията на прислужникът е „ мачкай по-долу стоящите и ближи задника на нагоре стоящите”. Да не дава бог да попадне човек в ръцете на подобен „ магистрат”. Той може да направи тъй че, да съжаляваш, че си се родил. Особено пък, в случай че си волнодумец и критикуваш властта. Но нали главният принцип на човешкото общество е, че хората са равни и всички (дори и елементарните хора) се пазят еднообразно от закона?

- Има ли външна интервенция върху правосъдните органи в тази ситуация?
- Сигурен съм че има. В такива случаи се уведомява нашето Министерство на външните работи и съответното непознато посолство. Посланикът се обажда на който би трябвало. А последният знае какво да направи, че да станат съдиите и прокурорите по-сговорчиви. Това е част от умеенето да управляваш. Крайният резултат го виждате – незаслужено и нелегално решение, което поврежда ползите на потърпевшата, накърнява публичния интерес и унижава националното достолепие на българите.

Чудя се, къде са кресливите правозащитни организации, високоплатения ни омбудсман, професионалните организации на съдиите, прокурорите и така нататък Но преди този момент има редица законно уредени механизми за търсене на отговорност от съдиите и прокурорите, които са нарушили закона – Инспекторат на Висшия правосъден съвет, административни ръководители на съда и прокуратурата, инспекторат на Министъра на правораздаването и така нататък Вероятно всички „ ваканцуват”…

- Излиза че единствено чиновниците на Министерство на вътрешните работи са работили вярно?
- Точно по този начин. Полицаите са работили съвършено и тъкмо са изпълнили отговорностите си по закон. Те са поели отговорност, задържали са нарушителя (въпреки че е чужденец) за 24 часа и са докладвали за произшествието на прокурора, а по-късно и на съда. В този случай служителите на реда само са имали кураж да изпълнят закона. И с това засрамиха съдиите и прокурорите, които нормално ги гледат отвисоко.

- Защо някои западноевропейци си разрешават да се държат толкоз неприятно в България?
- Ясно за какво. Те са първо качество хора, а ние източноевропейците – второ качество. Тяхното самочувствие идва от парите им. А тези пари са заграбени през вековете с огън и меч от други нации – с принуждение и машинация.

- Но въпреки всичко евроатлантическите полезности днес…
- Стана ясно, че по този начин наречените евроатлантически полезности са алкохолизъм, наркомания, проституция и педерастия. Особено след ужасните болки от ишиас на захиления наш евроатлантически водач и преподавател почитаемия господин Юнкер.

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР