Австрийската столица Виена е домакин на конференция на високо равнище

...
Австрийската столица Виена е домакин на конференция на високо равнище
Коментари Харесай

Мария Габриел: Европа трябва да увеличи инвестициите в нови технологии и цифрови умения

Австрийската столица Виена е хазаин на конференция на високо ниво "ICT 2018 Conference ", проведена взаимно от Европейската комисия и Австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз, в която вземат участие над 5000 европейски откриватели и иноватори, вложители, създатели на блогове, представители на бизнеса, политици.

Форумът показва също роботите на бъдещето, приложения и последните новости за политиките на Европейски Съюз в региона на научните проучвания и нововъведенията, осведомителните и информационните технологии, както и опциите за финансиране.

Пред десетките участници в основната пленарна сесия „ Бъдещето на Европа е цифрово: вложение в хора и цифрови умения “, българският еврокомисар Мария Габриел изведе на напред във времето най-важния аспект за сполучлива цифрова промяна – вложението в цифровите умения на хората.

„ Ние оставаме основателите на метода, по който се развиват и работят технологиите, и в случай че желаеме да се възползваме оптимално от тях, би трябвало да придобием нужните умения. 90% от специалностите на бъдещето ще изискват цифрови умения, а през днешния ден 44% от европейците нямат съществени такива. Нямаме никакво време за губене и би трябвало да действаме в този момент, с цел да отговорим на дефицита на експерти с високи цифрови умения в региона на изкуствения разсъдък, киберсигурността, суперкомпютрите. Всички държави-членки са изправени пред доста мощно търсене на умения в тези нововъзникващи области, а даже през днешния ден липсват повече от 350 000 експерти по ИКТ в Европа. Тази наклонност се усилва, тъй като освен търсенето е мощно, само че и просветителните системи не са задоволително приспособени новите действителности. Поради това Европейската комисия поддържаме действия и начинания за въвеждането на нови и смели ограничения за обучение и образование, в това число образование през целия живот. И в новата стратегия „ Цифрова Европа “ по мое предложение, която единствено преди два дни бе утвърдена от Съвета, предвиждаме 700 милиона евро вложения за образованието на по този начин нужните на Европа експерти с високи цифрови умения “, съобщи Мария Габриел.

Веднага след дебата тя връчи Европейските награди за цифрови умения, за които аплайваха 264 плана и начинания в пет категории. Вотът дефинира 24 от тях, които да продължат към финала. Независимо жури, формирано от членове на Управителния съвет на Коалицията за цифрови умения и работни места, оцени и избра един победител за всяка категория:

1. Цифрови умения за всички

Инициатива на норвежкия Червен кръст за помощ на старите хора, които имат близки до никакви цифрови умения при потреблението на технологии от всекидневието, с цел да се преодолее страхът, че можеш да останеш без връзка. Програмата им оказва помощ да се приспособят към живот в нашето цифрово общество. След 10 седмици образование възрастните хора да постигнали главно преодоляване на използването на таблет и са способни да употребяват и схващат имейл, камера, видео чат и две приложения по техен избор.

2. Цифрови умения за работната мощ

12 седмичен обучителен лагер за насърчаване на уеб и програмиране в Прага, Чешката република, чиято цел са хората, които сменят кариерата си. Лагерът вкарва в света на технологиите група от хора, които са мощно заинтригувани в смяната, само че не могат да си разрешат скъпи пазарни решения. Силните страните на програмата включват образователен проект, тестван от промишлеността, назначение на гимназисти, интернационална среда и повсеместен метод.

3. Цифрови умения за експерти - Обучителна рамка за анализиране на данни в Airbus (Франция, Германия, Испания, Обединено кралство)

Тази рамка бе основана, с цел да усили уменията на работната мощ в Airbus с пълномощия в науката за данните. Тя е част от програмата за цифрова промяна на компанията. Подходът е новаторски, тъй като разчита както на цифровото по този начин и на социалното/общностното образование. Слуижителите високо правят оценка тази обучителна рамка, защото тя дава опция за развиване на техния профил и кариерни благоприятни условия.

4. Цифрови умения в образованието

Това е организация с идеална цел за новинарска просветеност, водена от самостоятелни публицисти, чиято цел е да се стартира диалог в класните стаи на Европа за цифровата дезинформация. Организацията оказва помощ на младежите и на децата да научат по какъв начин да виждат и да устояват на възходящия размер манипулативни медии, достигащи до техните профили в обществените медии, както и да развият собствен самостоятелен взор за света, оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейска комисия в България.

5. Цифрови умения за девойки и дами

#Hackeuses! е стратегия за регистриране в цифрова среда, проведена от Simplon.co и отдадена на дамите за да ги поддържа в основаването на професионален план в цифровия бранш. Програмата се насочва към дами от 18 до 50 годишна възраст, основно живеещи в квартали с невисок приход и селски региони, безработни ени и/или без образование. Програмата включва теоретични уроци, полемики, групови семинари и така нататък и визира разнообразни аспекти на цифровия бранш, в това число уеб развиването, роботиката и персоналните данни.

Освен тези награди, българският еврокомисар и австрийският министър на превоза, нововъведенията и технологиите Норберт Хофер връчиха още премиите за най-хубави иноватори "Иновационен радар " и премиите за разработчици „ FIWARE ICT”.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР