Австрийската "Райфайзен Банк Интернешънъл" планира да разшири дейността си на

...
Австрийската "Райфайзен Банк Интернешънъл" планира да разшири дейността си на
Коментари Харесай

Райфайзенбанк оглежда банки за придобиване в България

Австрийската "Райфайзен Банк Интернешънъл " възнамерява да разшири активността си на българския пазар. Това излиза наяве от годишния отчет на банковата институция и изказване на основния изпълнителен шеф Йохан Щробл. В отчета Щробл показва, че нови придобивания са нужни на банката, с цел да ускори позицията си на стратегически значимите ѝ пазари. Но придобиването на портфолио от активи или дребни банки е допустимо "при подобаващи условия и цена ". Освен в у нас кредитната институция оглежда опциите в Чехия, Словакия, Сърбия. Но Щробл прецизира, че "това не значи, че не желаеме да растем и в другите страни от района ".

В четвъртък бяха показа финансовите резултати на "Райфайзенбанк България ". Председателят на УС на банката Оливър Рьогл регистрира, че облагата на Райфайзенбанк за 2018 година е била 131 млн. лв.. "Резултатите ни за предходната година бяха доста положителни. Ръстът на заемите от 14.6% до 5 милиарда лева изпревари междинното за пазара равнище от 8%. Печалбата ни от 131.5 млн. лева е постоянна, като успяхме да компенсираме забележителния спад на маржините във всички сегменти. Показателно за стабилността на банката е, че равнището на неприятните заеми много под 3%, при приблизително за банковата система 7.6% ", уточни Оливър Рьогл. Размерът на активите на банката доближава 7.8 милиарда лв..

Оливър Рьогл уточни също по този начин, че присъединението на страната ни към Европейския банков съюз и механизма ERM II ще понижи рисковете в банковата система. Той акцентира, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е допустимо най-строгият и самостоятелен регулатор.

"Райфайзенбанк България " чака българската стопанска система да нарасне с към 3% през тази година.

Очаквайте детайлности
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР