Австрийската провинция Залцбург ще плати 26.82 милиона евро глоба на

...
Австрийската провинция Залцбург ще плати 26.82 милиона евро глоба на
Коментари Харесай

Австрийска провинция плаща €27 милиона глоба на Европейския съюз

Австрийската провинция Залцбург ще заплати 26.82 милиона евро санкция на Европейския съюз, защото не е съумяла да предотврати финансови злоупотреби, оповестява ДПА.

Финансовият регулатор и политическите органи на Залцбург са приети отговорни поради сериозна немарливост при контрола на финансовите данни.

" Това разреши на бюджетната единица на провинцията да показва погрешно и да скрива финансовите транзакции ", се споделя в изказване на Съвета на Европейски Съюз.

Скандалът, който излезе нескрито през 2012 година, е обвързван с финансов служител, който няколко години употребява публични средства за осъществяване на високорискови вложения от името на Залцбург, западна австрийска провинция, която включва едноименната районна столица.

Спекулативните покупко-продажби костват на провинцията 500 млн. евро загуби и данъчни просрочия, а виновникът се отървава с 6-месечна условна присъда.

Държавата Австрия също е пострадала, като злоупотребата е изкривила данните за държавния дълг, изпратени към Европейския съюз.

Скандалът се разрасна до толкоз, че през 2013 година в страната бяха свикани предварителни избори, а социалдемократите изгубиха властта за сметка на консерваторите.

Решението на Брюксел е вторият път, когато Европейски Съюз постанова санкция за манипулиране на данни според разпоредбите за фискално ръководство, признати през 2011 година През 2015 година Съветът санкции Испания с близо 19 млн. евро поради манипулиране на данните за недостига в самостоятелната област Валенсия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР