Австрийската компания OMV ще обжалва глобата от антимонополната комисия на

...
Австрийската компания OMV ще обжалва глобата от антимонополната комисия на
Коментари Харесай

OMV оспорва глобата за Северен поток 2

Австрийската компания OMV ще апелира санкцията от антимонополната комисия на Полша, наложена поради присъединяване ѝ в газопровода " Северен поток 2 ". Това разгласи ръководителят на OMV Райнер Зееле на конференция, представяща финансовите резултати на компанията.

Компанията е в неразбиране от глобата на полския регулатор, която съгласно нея няма никакво правно съображение, ще я апелира пред съда и няма да планува средства за нея.

В началото на октомври Полската работа за конкуренция и отбрана на потребителите (UOKiK) санкции с общо 234 млн. злоти (около 60 млн. долара) 5-те огромни европейски компании, участващи във финансирането на плана., който е главната движеща мощ зад газопровода, като го санкции с 29 милиарда злоти (7,61 милиарда долара).

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Руският колос " Газпром " отнесе голяма санкция поради изгражд...

" Северен поток 2 " основава опасност за доставките на природен газ за Полша, ускорява икономическата взаимозависимост на Европа от съветския газ и ще увеличи цената на газа, настояват от антимонополния орган.

OMV към този момент е отпуснала към 730 млн. евро от обещаните 950 млн. евро за построяването на газопровода, само че още е прекомерно рано да се приказва за възвръщаемост на вложенията, уточни Зееле. Европа се нуждае от все по-сериозен импорт на газ, а " Северен поток 2 " е съвършена опция за свързването ѝ с големите съветски ресурси от газ, считат от австрийската компания.

" Северен поток 2 " се управлява от " Газпром " и е на стойност 11 милиарда $, а половината от финансирането се обезпечава от немската Uniper, подразделението на BASF – Wintershall, петролният колос Shell, австрийската OMV и френската Engie. Проектът е напълно частен, дава работа на европейските компании и ще донесе единствено изгоди, само че не и разноски за европейските жители, считат от OMV.



През март немската Wintershall разгласи, че досега е превела към 75% от нейния дял от 950 млн. евро, или почти 712 млн. евро. През май стана ясно, че Uniper влага 700 млн. евро за финансиране на газопровода.

Завършването на плана се забави поради редица проблеми от регулатори в разнообразни страни, заканите и глобите на Съединени американски щати и съпротивата на Полша и Украйна.

" Северен поток 2 " включва построяването на газопровод с две тръби с общ потенциал 55 милиарда куб. метра годишно от съветското крайбрежие през Балтийско море до Германия. Това е задоволително газ, с цел да задоволи потребностите на над 26 млн. европейски семейства за една година. Към днешна дата газопроводът е приключен на 93%. Изграждането беше спряно в края на декември 2019 година, откакто швейцарската компания Allseas отхвърли да поставя тръбите заради вероятни наказания от Съединени американски щати.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР