Австрия за първи път издаде сертификат за раждане, в който

...
Австрия за първи път издаде сертификат за раждане, в който
Коментари Харесай

Австрия за първи път издаде сертификат за раждане, в който пише интерсексуален

Австрия за първи път издаде документ за раждане, в който вместо мъжки или женски пол, попада " интерсексуален ". Това стана допустимо след четиригодишна процедурна борба и в миг в който редица страни дават документи за идентичност с алтернатива " друго " в графата пол, с изключение на мъжки или женски, съобщи Ройтерс.

Алекс Юрген, който е интерсексуален - разбиране за човек, роден с атипични хромозоми или полови характерности, е първият адресат в Австрия на документа за раждане, в който е записан като " интерсексуален ". Той споделя, че е доста благополучен от случилото се и се радва, че законът и държавното управление го признават като интерсексуален.

Редица американски щати, както и страни като Германия, Пакистан и Непал разрешават на хората да изберат трета алтернатива за пол в формалните документи. Повечето хора, възползващи се от тази опция, избират в документите за идентичност да се изпише в графата пол латинското X или пък думата " друг ". През 2019 година Алекс Юрген също получил това право, само че траял да упорства за изписване на " интерсексуален ".

Той счита, че би трябвало да бъде анулирано и условието интерсексуалните да минават медицински обзор за техните полови белези, с цел да могат да бъдат законово приети като " нито мъж, нито жена ".

Друга европейска страна - Нидерландия - обмисля да отстрани графата пол от персоналните карти до 2025 година и да ограничи ненужната регистрация на пола там където това е допустимо.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР