Австрия за първи път издаде сертификат за раждане, в който

...
Австрия за първи път издаде сертификат за раждане, в който
Коментари Харесай

Австрия за първи път издаде сертификат за раждане с пол интерсексуален

Австрия за първи път издаде документ за раждане, в който вместо мъжки или женски пол, попада "интерсексуален ". Това стана допустимо след четиригодишна процедурна борба и в миг в който редица страни дават документи за идентичност с алтернатива "друго " в графата пол, с изключение на мъжки или женски, съобщи Ройтерс.

Алекс Юрген, който е интерсексуален - разбиране за човек, роден с атипични хромозоми или полови характерности, е първият адресат в Австрия на документа за раждане, в който е записан като "интерсексуален ".

Той споделя, че е доста благополучен от случилото се и се радва, че законът и държавното управление го признават като интерсексуален.

Редица американски щати, както и страни като Германия, Пакистан и Непал разрешават на хората да изберат трета алтернатива за пол в формалните документи. Повечето хора, възползващи се от тази опция, избират в документите за идентичност да се изпише в графата пол латинското X или пък думата "различен ".

През 2019 година Алекс Юрген също получил това право, само че траял да упорства за изписване на "интерсексуален ". Той счита, че би трябвало да бъде анулирано и условието интерсексуалните да минават медицински обзор за техните полови белези, с цел да могат да бъдат законово приети като "нито мъж, нито жена ".

Друга европейска страна - Нидерландия - обмисля да отстрани графата пол от персоналните карти до 2025 година и да ограничи ненужната регистрация на пола там където това е допустимо.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР