Австрия ще запази ветото върху разширяването на Шенген, , докато

...
Австрия ще запази ветото върху разширяването на Шенген, , докато
Коментари Харесай

Австрия ще блокира разширяването на Шенген, докато не види спад на търсещите убежище

Австрия ще резервира ветото върху разширението на Шенген,, до момента в който не види " нескончаем спад " в броя на търсещите леговище, сподели външният министър Александър Шаленберг в изявление, представено от " Политико ".

Молбите за леговище в Австрия (без да се включват украинците) съвсем се утроиха предходната година, достигайки до към 110 хиляди - най-вече на глава от популацията в Европейски Съюз - което накара държавното управление да блокира разширението на Шенген през декември.

" Това, което е значимо за нас, в случай че би трябвало да сме изцяло откровени, е броят да намалее и би трябвало да има резистентен спад ", сподели Шаленберг, наричайки ветото " сигнален сигнал " към Брюксел. " Човек би трябвало да разбере, че когато имаме над 100 хиляди молби за леговище на всеки 12 месеца, за нас като Австрия е мъчно просто да оставим тази неработеща система да се движи напред. "

Шаленберг отхвърли да дефинира времева рамка за това по кое време Виена може да вдигне ветото си върху разширението на Шенген, само че поради че идващите бежанци не престават да нарастват - организацията на Европейски Съюз за търсещите леговище регистрира съвсем 60% нарастване на годишна база през януари - решение на задънената улица към Шенген наподобява непостижимо в кратковременен проект.

Шаленберг сподели, че държавното управление му е окуражено от " проекта за деяние " на Европейски Съюз за стягане на граничния надзор и ускорение на процедурите за леговище, само че би трябвало да види доста по-голям прогрес.

" Като страна в сърцето на Европа, Австрия е е доста облагодетелствана от Шенген и ние желаеме той да работи ", сподели министърът.

Основната причина Австрия да има толкоз доста бежанци е, че други страни от Европейски Съюз по по този начин наречения Балкански маршрут - по-специално Унгария - отхвърлят да записват множеството търсещи леговище, стъпка, която съгласно разпоредбите на Европейски Съюз би разрешила на Виена да ги изпрати назад в тази страна, откакто са пристигнали в Австрия. Съгласно по този начин нареченото Дъблински правила страната, в която бежанецът влиза в Европейски Съюз и е регистриран, дава отговор за разглеждането на случая му.

Европейски Съюз одобри към 1 милион бежанци предходната година, като се изключат украинците, което е близо 50 % нарастване. Ако Франция и Германия записват толкоз, колкото Австрия на глава от популацията, единствено двете страни щяха да имат 1 милион, твърди Шаленберг.
България и Румъния от години се стремят към присъединение към Шенген и реагираха яростно на хода на Австрия. Нидерландия се причисли към Австрия в налагането на несъгласие на България, само че даде зелена светлина на Румъния. Критиците споделят, че ходът на Виена излишно подкопава единството на Европейски Съюз във време, когато членовете на блока би трябвало да положат старания, с цел да покажат повече единение.

И въпреки всичко ръководещата коалиция в Австрия, която се управлява от Народната партия на Шаленберг, има и друго терзание: крайнодясната Партия на свободата в страната има безапелационна преднина в националните социологически изследвания малко повече от година преди идващите постоянни избори.

Една от аргументите за скока е, че главната тематика за партията - миграцията - се върна в центъра на политическия спор.

След бежанския поток през 2015 година редица страни от Европейски Съюз, измежду които Австрия, Германия и Франция, започнаха да връщат контрола на някои гранични пунктове. Шаленберг акцентира, че крайната цел на неговото държавно управление с твърдата му позиция за разширението на Шенген е да се върне към системата отпреди 2015 година на същинско пътешестване без граници.

" Искаме система, при която не се постанова да поддържаме гранични инспекции ", добави той. " Никой няма изгода и ние не ги вършим, тъй като ни харесва, а тъй като нямаме различен избор. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР