Австрия ще подкрепи пред Европейската комисия предоставянето на два милиарда

...
Австрия ще подкрепи пред Европейската комисия предоставянето на два милиарда
Коментари Харесай

Австрия твърдо няма да пусне България в Шенген, но ще се застъпи пред ЕК за € 2 млрд. за охрана на границата ни

Австрия ще поддържа пред Европейската комисия даването на два милиарда евро на България за укрепване защитата на границата. В това увери австрийският канцлер Карл Нехамер, който е на посещаване у нас по покана на президента Румен Радев.

Двамата държавници се срещнаха на място край Елхово с подхванатите ограничения за защита на външната граница на Европейски Съюз с Турция. 

" Видяхме на място какви провокации съставлява отбраната на тази граница. Австрийската страна подкрепя усилията на България и желанието да усили тази защита, ще се застъпим пред Европейска комисия за тези 2 милиарда евро за усилване на отбраната по границата. Те ще бъдат употребявани за закупуване на спомагателна техника за наблюдаване, термокамери, инфраструктура ", съобщи Нехамер.

Той изрази признателност на българската страна за напъните за справяне с мигрантите. Но не отговори дали Австрия ще смъкна ветото за влизане на България в Шенген.

" Нужно е да укрепим напъните за защита на границата, да намалеят откритите мигранти в границите на Шенген. Трябва да има явен сигнал на европейско равнище, че страните на първа линия не са сами против този проблем ", уточни канцлерът.

Президентът Румен Радев посочи, че миграционният напън е повишен, незаконната миграция е предизвикателство за цяла Европа. Той разяснява, че това, че Шенген не действа пълноценно в централна Европа, не значи, че България и Румъния би трябвало да стоят отвън него. 

" От това губи и Австрия, тъй като е вложител номер едно в България. Искаме да ценим и времето на нашите жители, които губят време в очакване по КПП-та. Вярвам, че ще намерим рационално решение в обозримо бъдеще. С канцлера споделяме общо разбиране, че защитата е общ ангажимент за всички страни членки ", сподели Радев.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР