Австрия ще настоява за нов график за приемането на България

...
Австрия ще настоява за нов график за приемането на България
Коментари Харесай

Австрия ще настоява за нов график за приемането на България и Румъния в Шенген

Австрия ще упорства за нов график за приемането на България и Румъния в Шенген, който да бъде избран идната есен, оповестява Българска телеграфна агенция от Виена.

Часове преди вътрешните министри от Европейски Съюз да обсъдят разширението на шенгенското безвизово пространство с Хърватия, България и Румъния, австрийският канцлер Карл Нехамер удостовери решението на държавното управление във Виена да блокира София и Букурещ.

На конференция с ръководителя на Европейската национална партия Манфред Вебер във Виена Нехамер пледира за взимане на решение през есента на 2023 година Вебер изрази схващане за грижите и желанията на Австрия, само че не и за налагането на несъгласие, написа Българска телеграфна агенция.

Австрия обвързва своето единодушие за разширение на Шенген с използването на собствен проект от пет точки, измежду които е и подсилване на опазването на външните граници. Нехамер се базира на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер, който е „ задал времеви небосвод до идната есен, когато да бъде избрана нова дата за гласоподаване приемането на България и Румъния “.

Планът планува още прогрес при репатриране и предоставяне на бежански статут в трети страни. Нехамер съобщи, че страни като България „ имат потребност от нашата помощ “, базирайки се на полицейски данни за желаните миграционни направления.

Позицията на Карнер беше подложена на критика от неговия съпартиец и вицепрезидент на Европейския парламент Отмар Карас (ЕНП), съгласно който блокадата за Шенген не способства за решение на казуса с мигрантите.

Ръководителят на фракцията на Австрийската социалдемократическа партия в Европарламента Андреас Шидер също изрази неодобрение, казвайки, че „ да се поставя несъгласие на масата в този миг не е нищо друго, с изключение на доказателство за персонален неуспех и некадърност на австрийското държавно управление “.

Той упрекна Нехамер, че не слага въпроса за незаконната миграция пред унгарския министър председател Виктор Орбан и сръбския президент Александър Вучич, които съгласно него са виновни за „ повишаването на трафика по Балканския маршрут “.

Третата партия в Народното събрание – НЕОС, съобщи, че „ обявеното от Австрия несъгласие за влизане на България и Румъния в Шенген демонстрира лекомислието на австрийското държавно управление и заплашва сърцевината на европейския план: свободата “.

В. „ Файненшъл таймс “ писа, че се чака министрите на вътрешните работи да одобрят кандидатурата на Хърватия за Шенген в четвъртък, отлагайки решението за България и Румъния за срещата на върха на Европейски Съюз идната седмица в Брюксел.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР