Австрия се стреми да извади Raiffeisen Bank International, най-голямата западна

...
Австрия се стреми да извади Raiffeisen Bank International, най-голямата западна
Коментари Харесай

Австрия блокира нови санкции срещу Русия заради Raiffeisen Bank

Австрия се стреми да извади Raiffeisen Bank International, най-голямата западна банка, оперираща към момента в Русия, от украинския черен лист в подмяна на подписа си за нови наказания на Европейския съюз против Русия, оповестяват източници на Reuters, осведомени със обстановката.

Австрия и банката желаят тя да бъде извадена от украинския лист, наименуван " интернационалните спонсори на войната ", който има за цел да засрами фирмите, които вършат бизнес в Русия и поддържат военните старания, плащайки налози в страната да вземем за пример.

Това акцентира дълбоката икономическа връзка на Австрия с Русия, решимостта на банката да резервира печелившия си бизнес там, както и отслабващия по-широк блян на Запада да изолира Москва, написа в коментар осведомителната организация.

Въпреки че Австрия обществено поддържа Украйна, няколко публични лица декларират, че не са склонни да пресечен изцяло десетилетните връзки с Русия, защото връзките към момента могат да бъдат възобновени в даден миг.

По-рано през октомври външният министър на Австрия Александър Шаленберг намерено разкритикува този черен лист и го дефинира като случаен на среща на европейските министри в Киев.

Raiffeisen Bank е единствената австрийска компания в листата, а австрийски публични лица са изразили угриженост по отношение на листата в Брюксел, в това число на срещи на чиновници и дипломати на Европейски Съюз през последните седмици. Пратеници на банката към този момент са имали срещи с представители на украинската Национална организация за попречване на корупцията, която изготвя листата, с цел да обсъдят по какъв начин групата да бъде извадена от него.

Някои компании бяха извадени от листата, в това число унгарската OTP Bank, откакто държавното управление на страната настоя за изваждането ѝ - ход, който подразни Виена.

" Смятаме, че е незаслужено да сме в листата ", декларира представител Raiffeisen Bank.

От австрийското канцлерство декларират, че правните документи по отношение на глобите на Европейски Съюз са били показани във вторник.

Дългогодишни връзки

Присъствието на Raiffeisen Bank акцентира дълбочината на връзките сред Австрия и Русия, които поддържат тесни връзки посредством съветски газопроводи и финанси, като Виена е център за парични средства от Русия и нейните някогашни руски съседи.

Лобирането на Австрия, което повтаря сходни стъпки на Унгария, рискува да подкопае съюза на Европа във връзка с Украйна. Западните съдружници на Украйна предоставиха милиарди долари финансова и военна помощ за Киев и поддържаха огромни наказания против Русия, само че повече от 21 месеца след началото на войната нападнатата страна към този момент изпитва компликации да резервира тази твърда поддръжка. Киев се надява да получи два огромни пакета помощи от Съединените щати и Европейския съюз за идната година, само че и двата пакета срещат политическа опозиция.

Макар че черният лист няма правна мощ, той е значим от алегорична позиция, защото ускорява публичния напън върху Raiffeisen Bank да напусне Русия - нещо, което банката твърди, че е подготвена да направи, само че което към момента не се е случило.

Въпреки че италианската UniCredit също има бизнес в Русия, австрийската банка е доста по-голяма и се трансформира в лакмус за решимостта на Запада да приключи връзките си с Русия.

Raiffeisen Bank възнамеряваше да отдели съветския си бизнес, който обезпечава разплащанията на стотици компании там, откакто беше подложена на напън от интернационалните регулатори. Руските управляващи пък дават ясно да се разбере, че желаят австрийският заемодател, който има към 2600 корпоративни клиенти, 4 млн. локални сметки и 10 000 чиновници, да остане в страната, защото дава опция за интернационалните разплащания, подчертава един от източниците на Reuters.

Присъствието на Raiffeisen Bank в Русия провокира различия и в самото управление на финансовата институция, както и измежду районните банки, които управляват групата, като някои от тях упорстват за нейното овакантяване.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР