Австрия се готви да блокира изграждането на нови енрегоблокове в

...
Австрия се готви да блокира изграждането на нови енрегоблокове в
Коментари Харесай

Курц: Австрия трябва да предотврати разширяването на АЕЦ Моховце

Австрия се готви да блокира построяването на нови енрегоблокове в словашката атомна централа " Моховце " и приканва словашките управляващи да се въздържат от разширението на електроцентралата, съобщи ТАСС, като цитира австрийския канцлер Себастиан Курц.

Трябва да предотвратим разширението на АЕЦ " Моховце " по всевъзможен метод. За това е нужна национална единодушие. В диалог със словашкия министър председател Петер Пелегрини показах безпокойството на Австрия по отношение на сигурността и се пробвах да го разубедя да вършат уголемение, написа в Туитър Курц.

Министърката на устойчивото развиване и туризма Елизабет Кьостингер също прикани за обединяване на силите против строителството на трети и четвърти енергоблок на АЕЦ " Моховце ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Строителството на трети и четвърти енергоблок на " Моховце " стартира през 1987 и се реализира дружно с съветската корпорация Росатом. Ще бъдат инсталирани усъвършенствани реактори вид ВВЕР-440 с мощ 471 мегавата. След като бъдат пуснати в употреба новите реактори, електроцентралата ще обезпечава 45 % от употребяваната в Словакия сила. Трети енергоблок би трябвало да бъде пуснат през второто тримесечие на годината.

" Моховце " се намира на 130 километра източно от Братислава в окръг Нитра. Първи и втори енергоблок са пуснати в употреба надлежно през 1998 и 1999 година. Те също работя с реактори вид ВВЕР-440. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР