Австрия поиска от Германия отговори, след като се появиха съобщения,

...
Австрия поиска от Германия отговори, след като се появиха съобщения,
Коментари Харесай

Австрия очаква от Германия обяснения за подслушване на австрийски обекти

Австрия изиска от Германия отговори, откакто се появиха известия, че немското разузнаване няколко години е подслушвало австрийски компании и институции.

Федералният канцлер Себастиан Курц и президентът Александър Ван дер Белен направиха общо изказване след изключително спешно съвещание през днешния ден и дадоха отговор на въпроси на медии по отношение на нови моменти към случая с Федералната разследваща работа (БНД от Bundesnachrichtendienst или BND), която в продължение на години е следила австрийски обекти, предава Българска телеграфна агенция.

Поводът през днешния ден е база с данни, подхвърлена на австрийските медии " Профил " и " Стандард ", която дава визия за мащаба на наподобява систематичното наблюдаване на австрийски обекти от немското разузнаване. От новите разкрития излиза наяве че от 1999 до 2006 година са следени 2000 телефонни линии, мобилни телефони, факсове и електронни адреси.

" Федералната разследваща работа е подслушвала министерства във Виена, компании, интернационалните организации, ислямски организации и лица, подозирани в терористична активност и търговци на оръжие ", написа вестник " Стандард ".

Особено мощно внимание е било отделено на дипломатическите задачи и интернационалните организации във Виена.

Базата с данни включва над 200 телефонни и факс връзки в 75 посолства, след които на Съединени американски щати, Иран, Ирак, Пакистан, Либия, Афганистан, Израел и Северна Корея. Сред следените връзки е и факс на австрийската осведомителна организация АПА, който бил на външнополитическата редакция.

В листата са доста австрийски компании или представителства на интернационалните компании, оръжейни производители като Хиртенбергер и Щайер-Манлихер, банки, Австрийската национална библиотека, Фьост Алпине, Ленцинг, Розенбауер, спедиторски и междинни по величина предприятия, на първо място от бранша на биотехнологиите, дървопреработвателната и целулозната индустрии, машиностроенето.

На днешната среща с медиите австрийските президент и канцлер желаеха бързо и изцяло разяснение на случая и обявиха, че чакат съдействие от немска страна.

" Мащабът на наблюдението е голям ", установи Курц.

Ван дер Белен добави, че шпионирането сред другарски страни е освен извънредно и нежелано, само че и недопустимо и ще сложи под въпрос доверието сред двете страни. Също по този начин той изрази подозрение, че шпионската активност е прекъсната през 2006 година, както беше известно до момента. Двамата политици обявиха, че чакат шпионирането от страна на Германия да е било лимитирано във към този момент известния интервал до 2006 година.

Опозиционните партии също желаеха бързо изясняване на случая.

Бившият канцлер Кристиан Керн съобщи, че не знае нищо по-конкретно за активността на Федералната разследваща работа. Бившият министър на защитата Ханс Петер Доскоцил изиска да узнае какви са били задачите на немските секрети служби.

Конкретни стъпки чака и опозиционната " Нова Австрия " (НЕОС), която желае да бъде изяснено в каква степен е наранена Австрия и дали фактически става дума за индустриален шпионаж.

Представители на Листата " Пилц " упрекнаха австрийската Служба за отбрана на конституцията в цялостен неуспех и настояха казусът да се поеме за следствие от парламентарна комисия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР