Австрия отива на предсрочни избори, предложени от канцлера Себастиан Курц

Австрия отива на предсрочни избори, предложени от канцлера Себастиан Курц ...

Скандален видеозапис прати Австрия на предсрочни избори.


Австрия отива на предсрочни избори, предложени от канцлера Себастиан Курц заради скандалните разкрития от петък за вицеканцлера Хайнц-Кристиян Щрахе, чиято крайнодясна Австрийска партия на свободата (АПС) е коалиционен партньор на Австрийската народна партия (АНП). Видеозапис разобличи Щрахе да уговаря чужда помощ за партията си срещу услуги за бизнес проекти в страната. 

ДПредложих на президента на републиката да бъдат свикани предсрочни парламентарни избори колкото се може по-скороУ, заяви Курц в телевизионно изявление. По-късно в неделя той имаше среща с президента Александър ван дер Белен за уточняване на датата на изборите. Той пък предложи вотът да е през септември.

Самият Белен изтъкна, че вотът е наложителен за възстановяване на доверието на гражданите в държавните институции. 

Канцлерът заяви още, че оглавяваната от него АНП повече няма да работи с АПС. "С поведението си АПС вреди на реформите и пречи по пътя на промените. Тя вреди на имиджа на нашата страна и искам да кажа честно това не съответства на политическия подход, към който се придържам", заяви Себастиан Курц.

Компроматът за Щрахе видял бял свят на 17 май, петък, в две немски издания - сп. "Шпигел" и в. "Зюддойче цайтунг". Видеозаписът пресъздава негов разговор с жена, която двете издания назоваха като богатата рускиня Альона Макарова, племенница на руски олигарх. Беседата се провела на вила на испанския остров Ибиса през лятото на 2017 г., където Щрахе бил на почивка. Това е станало преди парламентарните избори през 2017 г., благодарение на които АПС влезе в управлението. Тогава Щрахе не е бил вицеканцлер, на срещата е присъствал и съпартиецът му Йонас Гуденус. 

Жената предложила на Щрахе материална подкрепа за изборите, а в замяна искала помощ за сключването на няколко сделки - купуването на в. "Кронен цайтунг", "лиценз за казино, продажба на стар разкошен хотел и договори за строителство на автомагистрали", както пише "Шпигел". Общо жената искала да инвестира в Австрия над 250 млн. евро. Придружавалият я мъж пояснил, че капиталът не трябва да се слага на банкова сметка, защото "не е напълно законен". 

Щрахе предлага новите собственици да използват вестника, за да помогнат на партията му в предизборната й кампания. В замяна жената ще може да получи достъп до обществените поръчки. Щрахе казва още, че няма да има съпротива във вестника, защото "журналистите са най-големите к...ви на планетата". Щрахе споменава възможността за приватизация на част от австрийския обществен оператор ORF и заявява, че иска медийният пейзаж на Австрия да прилича на този в съседна Унгария.

Според "Шпигел" срещата била "клопка, защото вилата, в която се обсъждали сделките за милиони", имала няколко скрити камери. Източникът, който предал на журналистите видеозаписа, пожелал да остане анонимен, а кой и с каква цел е спретнал срещата, остава неизвестно. 

Щрахе вече подаде оставка като вицеканцлер и председател на АПС, мястото на партиен лидер заема транспортният министър Норберт Хофер.

На пресконференция във Виена Щрахе потвърди срещата, но опроверга информацията, че жената, заснета на видеото, била рускиня. По думите му тя се представила като гражданка на Латвия и разказала, че искала с дъщеря си да се преместят във Виена и да прави бизнес инвестиции в Австрия. "Чрез свой немски познат тя искаше да се запознае с мен", каза той. По думите му нито той, нито оглавяваната от него партия са получавали пари от жената. "Срещнах тази жена само веднъж по време на частна вечеря по време на моя отпуск, след това нямам контакти с нея, повече не съм я виждал", подчерта политикът. Той добави, че на срещата си пийнал повечко и това било използвано от злосторниците. Той окачестви публикацията на видеозаписите като "преднамерено политическо убийство". 

АНП на Себастиан Курц ще започне предстоящата предизборна кампания в силна позиция, сочат проучвания на общественото мнение преди скандала. Оставката на правителството му обаче бе приветствано от хиляди демонстранти в събота в центъра на Виена. Себастиан Курц твърде често извиняваше скандалите на коалиционния си партньор Щрахе, сподели работникът по социално образование Андреас Халъс, според когото изборите са "абсолютно необходими".

Източник: duma.bg