Австрия отхвърли призива на председателя на Европейската комисия Урсула фон

...
Австрия отхвърли призива на председателя на Европейската комисия Урсула фон
Коментари Харесай

Австрия отхвърли призива на Фон дер Лайен за приемането ни в Шенген

Австрия отхвърли апела на ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да анулира ветото си против присъединението на България и Румъния към Шенгенското пространство с аргумента, че разширението на безвизовата зона сега няма смисъл, съобщи БНР с позоваване на електронното издание " Юрактив ".

В речта си за положението на Съюза в сряда Фон дер Лайен прикани за присъединението на България и Румъния към Шенген, като прикани Австрия най-сетне да ги пусне – „ без в допълнение закъснение “.

Виена обаче побърза да отхвърли настояването.

„ В момента броят на мигрантите нараства в цяла Европа и в доста страни се разисква спомагателен граничен надзор, да вземем за пример в Германия с Полша “, разяснява вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер.

„ В този миг няма смисъл да приказваме за разширение на Шенгенското пространство. Имаме потребност от повече надзор, а не от по-малко. “ - добави той.

Според австрийското държавно управление България и Румъния не могат да управляват дейно своите граници, които ще станат външни граници на блока след присъединението им към Шенген.

Фон дер Лайен акцентира в речта си пред евродепутатите в сряда, че двете източноевропейски страни към този момент са се трансформирали в модел, „ показващ най-хубавите практики както за убежището, по този начин и за връщанията “.

„ Те го потвърдиха: България и Румъния са част от нашето Шенгенско пространство “, добави Фон дер Лайен по време на речта си за положението на Съюза.

Някои партии в Австрия не престават да упорстват държавното управление да вдигне блокадата за присъединението на двете страни.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР