Австрия може да стане една от първите европейски страни, които

...
Австрия може да стане една от първите европейски страни, които
Коментари Харесай

Австрия е напът да овладее вируса и мисли за смекчаване на блокадата

Австрия може да стане една от първите европейски страни, които ще смекчат рестриктивните мерки, целящи закъснение на разпространяването на ковид, предава Bloomberg.

През уикенда държавното управление ще направи обзор на данни и ще обмисли проект за последователно рестартиране на стопанската система, откакто е съумяло да забави пандемията от смъртоносното заболяване, заяви канцлерът Себастиан Курц пред Народното събрание във Виена.

Същевременно Курц прикани австрийците да съблюдават ограниченията за обществено разграничаване и ги помоли да се въздържат от празнуване на Великден с огромни събирания на родственици и другари.

33-годишният канцлер, който носеше маска преди и след изявлението си, предизвести също да не се подвигат всички ограничавания, преди статистиката за вируса да покаже устойчива траектория надолу. Курц и преди е намеквал за намаляване на рестриктивните мерки след Великден на 12 април, след което обаче е попарвал тези очаквания със стягане на блокадата.

„ Да не вършим изводи, тъй като има някои позитивни сигнали. Мога да ви обещая, че в случай че числата го поддържат, ще създадем всичко допустимо за връщане към нормалността малко по малко “, добави той.

Австрия, която граничи с едно от огнищата на вируса в Северна Италия и сама популяризира болестта посредством някои от ски курортите си, беше една от първите страни в Европа след Италия, които затвориха учебни заведения и магазини на 16 март. През последните дни държавното управление на Курц прибави и други ограничения като наложително носене на маски.

Ограниченията, които целяха понижаване на контакта сред хората, съумяха да забавят растежа на новозаразените до под 5% на ден. Броят на умрелите на ежедневна база понижава за четвърти следващ ден тази седмица, като с десетте смъртни случая от през днешния ден общият им брой доближава 168 души.

Коалиционното държавно управление на Курц със Зелените ще направи обзор на статистиката за вируса с епидемиолози в неделя и ще показа проектите си в понеделник, сподели Курц.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР