Австрия и Нидерландия използват един инструмент, който е много силен

...
Австрия и Нидерландия използват един инструмент, който е много силен
Коментари Харесай

Ивайло Калфин за Шенген: Ако всеки налага вето по вътрешни причини, ЕС ще спре да съществува

Австрия и Нидерландия употребяват един инструмент, който е доста мощен – правото на несъгласие в Европейски Съюз. С този инструмент би трябвало да се борави доста деликатно. Ако всеки стартира да го употребява с вътрешнополитически аргументи, Европейският съюз ще спре да съществува на процедура. Това сподели в ефира на Euronews Bulgaria някогашният външен министър Ивайло Калфин във връзка неприемането на България в Шенген.

„ И това, което те вършат, доста припомня на Унгария, което виждаме сега да прави – под опасността да ѝ замразят средства поради неналичието на правосъдна система, която да е съответстваща на европейските правила, Унгария стартира да постанова несъгласие на всяко едно решение, в това число помощта за Украйна и минималните налози върху облагата. С което принуждават другите да извърнат внимание на нейните вътрешни проблеми “, добави той.

 
Това е неприятен образец. И в действителност, това, което споделят Австрия и Нидерландия е, че те насърчават сходно потребление на правото на несъгласие. Ето това съгласно мен би трябвало да е главния мотив на България – в случай че всеки стартира да го употребява, в това число и ние, тъй като и ние го държим в ръцете си, с цел да реализира някакви вътрешнополитически цели, то това ще бъде във щета на целия Европейски съюз.
„ Ако имаше обилни проблеми в България и Румъния, които да не ни разрешават да влезем в Шенген, тогава щяха да го видят и Европейската комисия, и Европейския парламент, и всички останали 25 страни, като се изключи тези две, които ни стопираха “, уверен е Калфин.

„ Очевидно е, че особено във връзка с подготовката ни за Шенген, въпросите са изчистени. Това не значи ние да кажем, че всичко в България е прелестно, ние си имаме доста неща, които би трябвало да вършим, в това число и в тематиката „ Правосъдие “. Но това не би трябвало да се свързва с участието в Шенген “,смята някогашният външен министър.

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР