Австрия гони четирима руски дипломати заради действия, несъвместим с дипломатическия

...
Австрия гони четирима руски дипломати заради действия, несъвместим с дипломатическия
Коментари Харесай

Австрия гони четирима руски дипломати

Австрия гони четирима съветски дипломати поради дейности, несъответстващ с дипломатическия им статут, заяви представител на външния министър Александър Шаленберг. Така тя се причислява към групата страни от Европейския съюз, подхванали сходни ограничения тази седмица, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

За разлика от решението на тази група страни, измежду които - Франция, Германия и Италия, за това на Австрия не беше конкретизирано от представителя да е обвързвано с съветските дейности в Украйна.

Трима дипломати, работещи в съветското посолство, и един, основан в Залцбург, ще би трябвало да изоставен Австрия до 12 април.

" Четиримата души са работили по метод, несъответстващ с дипломатическия им статут ", сподели представителят, без да навлиза в детайлности. Тази фраза нормално се употребява за шпионаж.

Швеция, Дания, Гърция и Румъния също са измежду страните от Европейски Съюз, които тази седмица оповестиха, че гонят съветски дипломати поради войната в Украйна.

Тези съгласувани дейности бяха подхванати малко откакто фрагменти с тела на цивилни по улиците на украинския град Буча провокираха интернационално отвращение.

Въпреки че някои страни от Европейски Съюз изгониха десетки съветски дипломати (общо над 300), Австрия афишира за " личност нон грата " напълно дребен брой от съветските дипломати на своя територия, отбелязва Ройтерс.

В Австрия поначало има извънредно огромен брой съветски дипломати, защото във Виена се намират централата на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ), както и център на Организация на обединените нации, включващ органи като Международната организация за атомна сила (МААЕ) и Службата за надзор на опиатите и попречване на закононарушения.

Големи страни като Русия имат по трима посланици във Виена - един в Австрия и по един в организациите на Организация на обединените нации и ОССЕ.

По данни на австрийското външно министерство в съветското посолство работят 65 дипломати. Тук не се включват десетките, работещи в задачите към Организация на обединените нации и ОССЕ във Виена.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР