Австралийското контраразузнаване си върна хиляди класифицирани документи, оставени в магазин

...
Австралийското контраразузнаване си върна хиляди класифицирани документи, оставени в магазин
Коментари Харесай

Как хиляди строго секретни документи се озоваха в магазин за мебели в Австралия

Австралийското контраразузнаване си върна хиляди класифицирани документи, оставени в магазин за мебели втора ръка и това се трансформира в един от най-големите пробиви в сигурността напоследък, заяви " Ройтерс ".

Документите съдържат информация за пет предходни държавни управления, която би трябвало да е строго секретна за минимум 20 години. Те обаче се оказаха забравени в две чекмеджета, които до неотдавна са били на ликвидация в магазин за мебели втора ръка в столицата Канбера.

Въпросният магазин съгласно австралийски медии постоянно се употребява за ликвидация на остарели мебели, употребявани в държавни институции, само че името му не се оповестява. Купувачът изчакал няколко месеца, преди да пробие чекмеджетата - оказало се, че никой в магазина няма ключове за тях.

Предадени на публичния оператор Ей Би Си, те доведоха до няколко истории (засега), в това число за пропуските в сигурността на настоящето и предходни държавни управления. Те смутиха някогашни министър председатели и няколко депутати, които са част и от настоящия кабинет и чиито имена се загатват в документите. Телевизията споделя, че Австралийската организация за сигурност и разузнаване е преговаряла с нея, с цел да получи документите, само че в следствие медията си е запазила достъп до наличието.

Последствията

Според документите да вземем за пример финансовият министър Скот Морисън е изискал да забави процеса на инспекции за сигурност на бежанците, с цел да ограничи опцията им за разселване, а някогашният министър председател Тони Абът е обмислял дали да отстрани финансовата помощ за безработни австралийци на възраст под 30 години. Освен това федералната полиция е изгубила стотици документи, свързани с националната сигурност, в интервала от 2008 до 2013 година " Очевидно е направена безусловно обикновена неточност, евентуално от младши или междинен чиновник, " сподели Абът за Ей Би Си. " Определено някой би трябвало да си заплати и би трябвало да има последици. "

Австралийският вицепремиер Барнаби Джойс дефинира протичащото се като сериозен пробив в сигурността. " Очевидно е шокиращо и следствието ще открие по какъв начин е станало. " Докато управляваш страна, има неща, които може да се объркат. Това е едно от тях, " сподели той.

Консервативни политици в Австралия пробваха да минимизират вредите за кабинета, като насочиха вниманието към решинието на Ей Би Си да разгласява данни от документите. Медията обаче настоя, че те са обект на " народен интерес ". Въпреки някогашният министър председател Кевин Ръд заяви в " Туитър ", че е завел дело против нея.

Самата телевизия цитира специалисти, съгласно които пробивът в сигурността ще подкопае доверието в Австралия на съдружниците ѝ като Съединените щати и Англия и другите от така наречен общественост на " Петте очи " (последните две дружно с Канада и Нова Зеландия), която интензивно обменя разследващи данни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР