Австралийският премиер Скот Морисън отказа да приеме извиненията на Турция

...
Австралийският премиер Скот Морисън отказа да приеме извиненията на Турция
Коментари Харесай

Премиерът на Австралия не прие извиненията на Турция за изявление на Ердоган

Австралийският министър председател Скот Морисън отхвърли да одобри извиненията на Турция за противоречивите мнения, направени от турския президент Реджеп Ердоган след нападението против джамии в новозеландския град Крайстчърч, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ДПА и ТАСС.

Посланикът на Турция беше свикан в канцеларията на Морисън в Канбера. "Не одобрявам извиненията, които бяха препоръчани за тези мнения ", съобщи министър председателят след срещата, визирайки обясненията, че казаното се дължи на моментна разгорещеност или в подтекста на предизборна акция. Той акцентира, че изявленията са били "изключително обидни за австралийците и доста неразумни в тази сензитивна конюнктура. Ще изчакам да видя каква ще е реакцията на турското държавно управление, преди да предприемем други дейности, само че мога да ви кажа, че всички разновидности са на масата ", добави Морисън. Очаква се австралийската външна министърка Марис Пейн да се свърже с турския си сътрудник Мевлют Чавушоглу по-късно през днешния ден.

Австралийският министър председател съобщи, че изявленията на Ердоган "нарушават обещанието, което е изсечено в камъка на Галиполи ", където са заровени голям брой австралийски и новозеландски бойци, починали през Първата международна война. Първият президент на Турция Мустафа Кемал Ататюрк съобщи, че починалите там бойци "сега лежат в земята на другарска страна. Затова почивайте в мир...след като изгубиха живота си на тази земя, те станаха и наши синове ".
По-рано Ердоган се изрече извънредно отрицателно за австралийците, които осъждат исляма и съобщи, че за тях е по-добре да не посещават Турция, като подсети за гибелта на австралийски и новозеландски бойци в борбата при Галиполи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР