Австралийският премиер Скот Морисън омаловажи днес значението на телефонен разговор

...
Австралийският премиер Скот Морисън омаловажи днес значението на телефонен разговор
Коментари Харесай

Австралийският премиер за руското разследване: разговорът с Тръмп беше обикновен

Австралийският министър председател Скот Морисън омаловажи през днешния ден смисъла на телефонен диалог с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. В него американският държавен глава изискал подпомагане за събиране на информация, с цел да се компрометира следствието на специфичния прокурор Робърт Мълър за съветска интервенция в президентските избори през 2016 година, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Морисън назова този диалог " къс и елементарен ", като сподели, че американският президент просто го помолил да дефинира " лице за контакт " в австралийското държавно управление по отношение на следствията, посредством които Тръмп се надяваше да дискредитира обвиняванията за интервенция на Москва в предизборната му акция.

" Разговорът беше елементарен ", съобщи по телевизия Скай нюз австралийският министър председател, който е от десноцентристката Либерална партия.

" Казахме, че сме подготвени да помогнем и да сътрудничим на това следствие, което не е извънредно. Съединени американски щати са значим съдружник, в действителност най-важният ни съдружник, и сме привикнали да споделяме доста информация ", уточни Морисън.

" Австралия в никакъв случай не би направила нищо против нашия народен интерес. Честно казано, щеше да е по-изненадващо, в случай че бяхме избрали да не си сътрудничим ", добави австралийският министър-председател.

Няколко часа преди този момент водачът на опозицията от Австралийската лейбъристка партия Антъни Албаниз изиска да разбере каква е информацията, която Канбера е предала на Вашингтон. Лейбъристите желаеха цялостната стенограма на диалога Морисън-Тръмп, само че австралийският външен министър Марис Пейн сподели, че американската страна би трябвало да реши дали това да бъде направено, показва ДПА.

Морисън не разкри каква е информацията, която Австралия евентуално е предоставила на Съединени американски щати, като сподели, че този развой в този момент се движи от администрацията.

" Ню Йорк таймс " разкри в събота, че по време на скорошен телефонен диалог американският президент е изискал от австралийския министър председател да помогне на неговия министър на правораздаването Уилям Бар да събере данни, с цел да дискредитира следствието на Мълър, напомня Агенция Франс Прес.

В Съединени американски щати демократите започнаха следствие за импийчмънт против Тръмп. Те осъждат това, че в телефонен диалог преди два месеца той изискал от украинския си сътрудник Володимир Зеленски следствие против някогашния американски вицепрезидент Джо Байдън, любимец за претендент на демократите на идващите президентски избори през 2020 година

Морисън уточни, че Тръмп не е дефинирал настояването си като " услуга " и че не му е оказвал напън, а молбата е била " напълно учтива ", съобщи ДПА. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР