Австралийският премиер Скот Морисън обяви днес, че бившият армейски генерал

...
Австралийският премиер Скот Морисън обяви днес, че бившият армейски генерал
Коментари Харесай

Новият генерал-губернатор на Австралия отново ще е генерал

Австралийският министър председател Скот Морисън разгласи през днешния ден, че някогашният армейски военачалник Дейвид Хърли ще бъде идващият генерал-губернатор на Австралия, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на ДПА.

Хърли ще стане третият някогашен армейски офицер за последните 10 години, който ще поеме този значително параден пост. Той ще наследи на него някогашния военачалник Питър Косгроув, чийто мандат изтича при започване на новата година. Държавен глава на Австралия е английският монарх. Генерал-губернаторът се явява представител на кралица Елизабет Втора в Австралия и подписва одобряваните от Народното събрание закони от нейно име. Заемащият поста се номинира от австралийския министър председател и би трябвало да бъде признат от кралицата.

Хърли е сегашният губернатор на щата Нов Южен Уелс и беше считан за закостенял и неоспорим избор на премиера, който той направи преди федералните избори в Австралия през май следващата година. Хърли ще заеме длъжността малко след изборите.
Морисън го дефинира като традиционалист, който има вяра в стабилността. "Винаги съм се впечатлявал от ролята на генерал-губернаторите, които са били избирани измежду редиците на нашите военни от запаса и това постоянно е било водещо за мен при обмислянето на това предопределение ", сподели той пред кореспонденти в Канбера.

Австралийците, които са за това страната им да стане република, привеждат като аргумент в поддръжка на желанието си дейностите от 1975 година на тогавашния генерал-губернатор сър Джон Кер, който уволнява демократично определеното лейбъристко държавно управление на Гоф Уитлъм и назначава водача на консервативната съпротива Малкълм Фрейзър за министър председател до произвеждането на нови избори.

През март съдът реши, че писмата сред Кер и кралицата, които двамата си разменят, преди той да в профил Уитлъм, към момента не престават да са класифицирана информация и няма да бъдат огласявани.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР