Австралийският премиер Антъни Албанезе разкритикува властите в Хонконг за преследването

...
Австралийският премиер Антъни Албанезе разкритикува властите в Хонконг за преследването
Коментари Харесай

Австралия разкритукува Хонконг за преследването на активисти

Австралийският министър председател Антъни Албанезе разкритикува управляващите в Хонконг за преследването на двама продемократични деятели, които живеят в Австралия, написа " Вашингтон Таймс ". Той направи изказването през вчерашния ден.

По думите му държавното управление му е загрижено и разочаровано от управляващите в Хонконг, които са издали заповеди за арест на австралийския жител Кевин Ям и непрекъснато пребиваващия в Австралия Тед Хуи.

" Казах, че ще си сътрудничим с Китай, където можем. Но ще се разминаваме там, където би трябвало. А ние не сме съгласни с тези дейности на Китай ", сподели Албанезе пред австралийската телевизия ABC.

Освен това той изрази несъгласието си с Китай относно задържането на австралийската журналистка Чен Лей, като сподели че тя е държана " без подобаващ развой ". Тя беше задържана на на 5 февруари 2021 година, след което беше изправена пред съда през март предходната година по обвинявания за нарушение на националната сигурност.

Припомняме, че преди този момент водачът на Хонконг Джон Лий разгласи, че осем продемократични деятели, които в този момент живеят в Съединените щати, Англия, Канада и Австралия, ще бъдат преследвани доживот за хипотетични нарушавания на националната сигурност.

Хонконгската полиция призна, че няма да може да арестува осемте, в случай че останат в чужбина.

Правителствата на Съединени американски щати и Англия също разкритикуваха този ход, като оспориха извънтериториалното използване на Закона за националната сигурност на Хонконг. Съединени американски щати обявиха, че това бележи рисков казус, който заплашва човешките права, а Англия съобщи, че няма да толерира опитите на Китай да сплашва и заглушава хората в чужбина.

В отговор Джон Лий настоя, че извънтериториалната власт съществува в законите за сигурност на доста страни. По думите му държавното управление му не би се повлияло от мнения на задгранични чиновници и политици.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР