Австралийският министър-председател Малкълм Търнбул поиска папа Франциск трябва да уволни

...
Австралийският министър-председател Малкълм Търнбул поиска папа Франциск трябва да уволни
Коментари Харесай

Премиерът на Австралия поиска папата на уволни осъден за прикриване на педофил

Австралийският министър-председател Малкълм Търнбул изиска папа Франциск би трябвало да уволни австралийския архиепископ Филип Уилсън, наказан за прикриване на полови похищения против деца, предадоха организациите " Асошиейтед прес " и " Ройтерс ".

Уилсън е най-високопоставеният католически свещеник, приет за отговорен, че не е разкрил пред полицията осъществени от различен духовник полови злоупотреби с деца. Той беше наказан по-рано този месец от австралийските управляващи на една година отнемане от независимост.

Уилсън се отдръпна от поста архиепископ на Аделаида, откакто през май беше приет за отговорен. Той обаче не е подал оставка, а упорства, че ще направи това единствено в случай че не реализира триумф в обжалването на присъдата.

Търнбул, който по-рано е призовавал Уилсън да подаде оставка, ускори рецензиите си против оставането му на работа. " Той трябваше да подаде оставка и пристигна времето папата да го уволни ", съобщи министър председателят.

Уилсън настояваше по време на правосъдния развой, че е почтен. Според неговите юристи той не е знаел за осъществените от духовник педофил полови злоупотреби с деца през 1970-те години. Пред съда обаче бяха показани данни, че жертвите са споделили на Уилсън за издевателствата през 1976 година

Свещеникът Джеймс Флетчър, правил злоупотребите, беше приет за отговорен през 2004 година и умря в пандиза от инсулт през 2006 година Уилсън е пуснат под гаранция и през август следва да се яви пред съда, който да реши дали да го прати в пандиза или да му разреши да излежи присъдата си под домакински арест.

Насилието над деца в църквата е мъчителна тематика за Австралия, която едвам в последните години откри и призна дългогодишния проблем. През 2012 година тогавашният министър председател Джулия Джилард сътвори специфична проверяваща комисия за половото принуждение в църквата. Тя разгласява финалния си отчет предходната година - 17 тома с над 400 рекомендации към разнообразни институции, измежду които да се отстранен наложителното безбрачие и тайната на изповедта.

Разследването е открило, че казусът с детската педофилия в католическите институции е имал застрашителни размери. 7% от австралийските свещеници са упрекнати в актове на педофилия сред 1950 и 2010 година В някои от диоцезите 15% от свещениците са обвинени в полови похищения против деца, а в Ордена на братята хоспиталиери от Сен Жан са уличени 40% от членовете му.
Мащабът на следствието е голям – от 2013 година насам към полицията са препратени 2559 обвинявания, почнали са 230 каузи. Над 60 000 жертви на принуждение може би имат право на обезщетения. Премиерът Малкълм Търнбул ще насочи национално опрощение към потърпевшите - жест, който се насочва при положение на невероятни злодеяния, в които страната също е взела участие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР