Австралийският министър на държавното съкровище Скот Морисън бе избран от

...
Австралийският министър на държавното съкровище Скот Морисън бе избран от
Коментари Харесай

Министърът на държавното съкровище ще е новият премиер на Австралия

Австралийският министър на държавното богатство Скот Морисън бе определен от своите съпартийци да оглави австралийското държавно управление, откакто завоюва конкуренцията за водачеството на ръководещата Австралийската демократична партия, съобщи Франс прес.

Морисън, който бе съдружник на досегашния министър председател Малкълм Търнбул, бе определен по време на вътрешнопартиен избор. За него гласоподаваха 45 души. В поддръжка на другия претендент, вътрешния министър Питър Дътън пък гласоподаваха 40 души. Изборът на Морисън е удар за Дътън, който точно оглави вътрешнопартийния протест против Търнбул и по този начин се стигна до актуалната смяна по върховете на властта в Австралия.

За наследяването на Търнбул се бореше и външната министърка Джули Бишъп, само че тя бе отстранена още на първия тур на вътрешнопартийния избор.

Гласуването стана на особено съвещание, а до него се се стигна след петиция на депутати от партията на Търнбул. Петицията бе подкрепена от 43 депутати. След приемане на петицията и образуване на съвещанието, Търнбул съобщи, че няма да взе участие в битката за партийното водачество.

Въпреки че е една от най-икономически постоянните и проспериращи страни, отчитаща непрестанен стопански напредък в последните 27 години, Австралия непрестанно претърпява промяна на министър председателите, отбелязва ДПА.

Страната с население към 25 милиона души имаше седем министър председатели единствено за 11 години. Търнбул бе последният който стана жертва на вътрешнопартиен прелом.

Откакто през 2007 година Джон Хауърд бе отхвърлен от поста, нито един австралийски министър председател не е изкарвал цялостния си мандат. Последните четирима министър председатели, включително и Търнбул, бяха свалени от членове или някогашни членове на личните си държавни управления.

Премиерът Кевин Ръд от Австралийската лейбъристка партия ненадейно получи удар в гърба от заместничката си Джулия Гилард през 2010 година, откакто рейтингът му падна фрапантно. Гилард стана първата премиерка на Австралия, само че на собствен ред бе отстранена след вътрешнопартиен протест, проведен от Ръд. Той завоюва лидерския пост през 2013 година, няколко месеца преди националните избори, на които съгласно прогнозите лейбъристите трябваше да преживеят историческа загуба.

През септември 2013 година Тони Абът докара Австралийската демократична партия до победа на изборите, само че две години по-късно бе отхвърлен от премиерския пост от Търнбул, откакто рейтингът му спадна. Тогава това бе възприето като сладко възмездие за Търнбул, който пък бе свален от Абът като водач на либералите, до момента в който те бяха в съпротива през 2009 година, съобщи Българска телеграфна агенция По-консервативният Абът тогава не беше склонен с политиките на Търнбул в поддръжка на опазването на околната среда и завоюва вътрешния избор с един глас.

Но през днешния ден Търнбул претърпя същата орис като тази на Абът. Въпреки че той персонално резервира известността си в допитванията, неговата ръководеща коалиция остава на второ място в допитванията след опозиционната Лейбъристка партия. Либералите също така са разграничени на съперничещи си консервативна и умерена секта.

След вътрешнопартийния избор през днешния ден Търнбул сподели, че ще напусне Народното събрание, съобщи Асошиейтед прес. " Ще напусна Народното събрание не след дълго време ", бяха думите му. Това значи, че може да има частични избори за неговото овакантено място и тогава ръководещото болшинство да изгуби преднината си от едно само място. Всичко това може да накара новият министър председател Скот Морисън са свика предварителни избори в скоро време.

Кризата в редиците на либералите излезе на яве при започване на седмицата. В понеделник Търнбул бе заставен заради липса на поддръжка в своя лагер да се откаже от проекта си да впише в закон задачата на Австралия за понижаване на излъчванията на парникови газове, напомня Франс прес.

Последва и каскада от оставки на министри. Но Търнбул не одобри всичките, напомня още организацията.

На конференция след вътрешнопартийния избор Търнбул дефинира държанието на съпартийците си, повели протеста против него, като " полуда " и сподели, че няма друга дума с която може да го дефинира, добавя ДПА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР