Австралийският копринен териер е сладко, дребно и късокрако куче, много

...
Австралийският копринен териер е сладко, дребно и късокрако куче, много
Коментари Харесай

Австралийски Копринен Териер

Австралийският копринен териер е сладко, дребно и късокрако куче, доста игриво и импулсивно животно. Прилича на движеща се непрестанно играчка, която не стопира да лудува.

Трудно е да се повярва, че тези сладки създания са невероятни ловци, овчари, кучета-пазачи, защита. Зад симпатичната физиономия се крие волево и самоуверено куче, с необикновени за растежа му качества.

Малкият австралийски копринен териер ще направи всичко, с цел да отбрани дома на своя собственик, до момента в който той отсъства. Мини размерът му не пречи да носи лъвско сърце, от което извира любов и обвързаност към стопанина и подготвеност да брани него и дома му. Историята на неговия генезис не е толкоз необикновена, колкото на други породи, само че въпреки всичко заслужава внимание.

Произход на австралийски копринен териер

Малкото кученце е получено като кръстоска на два териера - австралийски териер и йоркширски териер. Неговата история стартира късно, през ХІХ век, когато първите йоркширци са пренесени в Австралия. Малките породи кучета постоянно са вили високо ценени от дълбока античност, по тази причина новото попълнение е кръстосано с вносните.

Преследвана е и друга цел - забавен наследник цвят на козината. И очакванията на животновъдите се оправдават. Австралийският копринен териер се отличава с красива четина със сребрист синеещ нюанс. Наименованието копринен идва от обстоятелството, че козината му е мека и гладка като коприна, като се изключи че е красива и необикновена на цвят.

Световните кинолози правят оценка бързо достолепията на новополучената порода и скоро по-късно представителите на типа се показват на най-престижни изложения. Одобрени са и стандартите за кучето. Преди 94 години стандартът дефинитивно е конкретизиран. Наричат тези сладурковци също сидни примки.

Разпространение на австралийски копринен териер

Разпространението на австралийския копринен териер става доста интензивно след ІІ международна война, когато демобилизираните военни отнасят вкъщи дребните симпатични териерчета. Така стигат и до Съединени американски щати.

Характеристика на Австралийски копринен териер

 Поведение на Австралийски копринен териер

Според утвърдените стандарти кучето би трябвало да има следната визия:

Главата е пропорционална на цялото тяло, с плоско чело, по-дълго от носа. Ясно изразеният преход от носа към челото е наложителен.

Ушите му са приблизително прилепнали, триъгълни, носи ги изправени. Те са със подострен връх. Ушните му хрущяли са еластични. Те са покрити с мека вълна.

Нослето е черно, зъбите са дребни, бели, равномерни, със захапка вид ножица. Очите са дребни, кръгли, кафяви на цвят. Погледът е многолюден, от време на време внимателен.

Тялото на копринения териер е удължено и мощно, с плосък тил, междинен размер на гръдната кост. Вратът е сдържан. Лапичките му са плоски, заоблени, ноктите са черни. Опашката му е отвесна, леко извита към гърба.

Козината на австралийския коприненият териер е най-забележителната част от неговата визия. Тя е мека като коприна, дълга до 15 сантиметра. Покрива цялото тяло на животното, със наследник нюанс е, а към опашката цветът става по-тъмен и по-богат. Синьото е като плащ, който покрива кученцето от горната страна, а под него се крие кафява четина, тъй че подплащниците му са в кафяво.

Външно кучето наподобява на йоркширците, само че със синя четина. Копринените териери са на растеж от 23 до 26 сантиметра и тежат от 3.5 до 5 кг.

Характер на австралийски копринен териер

Тези дребни кученца са доста импулсивни и игриви. Малките сладури са енергични, интелигентни, любопитни, с жив и изострен разум. Те са подобаващи питомци както за младежи, по този начин и за уравновесени стопани, които имат време и сила да се занимават с тях.

Факт е, че макар дребните си размери тези кученца имат същински темперамент на териер. Обичат да ловуват, като плячката им рядко надвишава размерите на гризач. Мъникът е съвършен сателит за всеки собственик и съвършено фамилно куче.

Поведение на австралийски копринен териер

Дребничките териерчета са в действителност много дръзки кучета и се грижат освен за себе си, само че и за своя собственик. У дома са послушни и покорни. Разбират се добре с децата и други животни, тъй като имат уравновесен темперамент, обичат да играят, само че демонстрират и въздържаност.

Единственото стеснение е, че мъничето стартира да тича и скача рано заран, макар митингите на фамилията и би трябвало да му се обезпечават дълги разходки и дейни тренировки, с цел да няма задоволително сила да скапва почивката на цялото семейство.

Тези мъници се приспособяват идеално към всякаква среда, само че са доста внимателни към непознати и акомодацията изисква малко повече време. Тъй като са доста чисти и другарски настроени, ще съжителстват с всички членове на фамилията идеално, когато се приспособят.

 Особености на Австралийски копринен териер

Грижи за австралийски копринен териер

Копринените териери изискват повече грижи. Разходките са дълги, кученцето има потребност от доста игри. Идеално място са зоните в гората или парка. След всяка разходка има потребност от продължителна грижа. Тя включва разнородни действия.

Най-съществената от тях е грижата за козината на кучето. Тя ще наподобява красива, в случай че се поставят непрекъснати старания за нейното поддържане. Четвърт час всеки ден би трябвало да бъде отделян за разресване. Нужни са специфични гребени и фурминатор за дългокосмести кучета. Има и спрейове за разресване на сплъстена четина, в случай че се получат фитили.

При неспособност да бъдат разресани, сплъстените места би трябвало деликатно да се отрежат с ножица, с цел да не се получи топка от косми, което може да докара до нужда от обръсване на цялото тяло на животното. След разресване може да се направи кучешка прическа, като предните кичури към очите може да се вържат с ластик.

Очите, зъбите и ушите на домашния любим би трябвало да се почистват всекидневно. Периодично ноктите се подрязват.

Къпането на кучето не е сложна задача, тъй като кученцата обичат водата и плуването и тези действия са им от изгода. Има специфични кучешки шампоани, които е добре да се употребяват. След процедурите козината се подсушава с забрадка и сешоар. Тъй като е податливо на настинки, кученцето би трябвало да се пази от простуди при къпане.

Хранене на австралийски копринен териер

Австралийският копринен териер се храни както с натурална храна, по този начин и с уравновесена подготвена храна. Ако изборът на стопанина е домашно приготвената храна, то би трябвало да се прибавят нужните витамини, тъй като дефицитът на потребни субстанции води до ставна дисплазия при кучето.

Ваксините са мощно целесъобразни, както и постоянно вътрешно и външно обезпаразитяване, с цел да се предотвратят разнообразни заболявания, присъщи за кучетата.

Породата страда и от свиване и инфектиране на трахеята. Имат също слаби капачки на коленете.

Обучение на австралийски копринен териер

Обучението на копринения териер би трябвало да бъде подчинено на позитивните способи. По опция у домашния питомец би трябвало да се сътвори визия, че този развой е напълно негова концепция.

Дресировката на кучето е добре да протича занимателно и предизвикателно. Това е моментът обаче да им се основат верни привички на държание по отношение на стопанина. Териерът е интелигентно куче и е подготвен да се учи, единствено не би трябвало да се оставя целият развой в негови ръце.

Обучението включва привикване към запазване на цветята и посевите в градината, тъй като както всички териери и австралийския обича да копае и се забавлява отлично, късайки всичко в градината. Обучението на каишка е от наложителните пред стопанина.

Някои обстоятелства за австралийски копринен териер

- Прекалено късото и прекомерно дългото тяло на това кученце се смятат за недостатък съгласно стандарта;

- Продължителността на живота им е до 15 години;

- Предшествениците на това благо кученце са убивали даже змии, тъй че то носи тяхната храброст и кураж, скрити зад миловидната ме външност;

- Австралийския копринен териер е най-малкият от групата на работните териери.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР