Австралийският кардинал Джордж Пел, който е ковчежник на Ватикана, се

Австралийският кардинал Джордж Пел, който е ковчежник на Ватикана, се ...

В Мелбърн започна съдебното заседание срещу ковчежника на Ватикана, обвинен в сексуални посегателства.


Австралийският кардинал Джордж Пел, който е ковчежник на Ватикана, се яви днес в съд в Мелбърн във връзка с обвиненията за сексуални посегателства, предявени срещу него, предадоха световните агенции.

Пел е най-високопоставеният католически представител, срещу когото се отправят подобни обвинения. Пел бе казал, че е невинен по всички обвинения. Подробностите за тях не бяха направени обществено достояние. Полицията обаче ги описа като посегателства от сексуално естество отпреди десетилетия, припомня АП. Съдебните заседания, председателствани от магистратката Белинда Уолингтън, се очаква да продължат месец. В хода им съдийката ще трябва да реши дали има достатъчно доказателства за започване на съдебно дело срещу 76-годишния Пел, допълва БТА, цитирайки ДПА. Очаква се показания да дадат около 50 свидетели.

Преди настоящия казус, Пел бе обвиняван, че не е действал срещу свещеници, извършващи посегателства, които са били под негов надзор и че не е проявявал състрадание спрямо жертвите, припомня ДПА. Мнозина във Ватикана биха се радвали Пел да бъде отстранен. Открита тайна е, че той си навлече враждебността на мнозина в римската курия с опитите си да модернизира управлението на ватиканските финанси и да централизира властта в ръцете си.

Мнозина наблюдатели на църквата смятат, че дори Пел да бъде оневинен, той няма нито да се върне на поста си, нито да си върне славата от миналото, когато бе архиепископ на Мелбърн и на Сидни, преди да отиде във Ватикана, където папа Франциск го назначи за префект на секретариата по икономика, който е третият най-висш пост във Ватикана.

ДПА припомня, че по времето когато бе начело на църквата в Австралия, тя разработи първата схема за компенсации на жертви на сексуални посегателства, извършени от свещеници. Това стана през 1996 г. Тогава над дузина свещеници, обвинени в посегателства поддадоха оставка. Пел по-късно бе критикуван, че се опитва да заглуши гласа на жертвите, на които бяха платени компенсации от по 50 000 австралийски долара (38 000 долара), което е много по-малко, отколкото получиха жертви от други страни по-късно.

Източник: novini.bg