Австралийският художник Марк Найт публикува в Туитър карикатура на американската

...
Австралийският художник Марк Найт публикува в Туитър карикатура на американската
Коментари Харесай

Нов скандал и обвинения в расизъм заради Серина Уилямс

Австралийският художник Марк Найт разгласява в Туитър подигравка на американската тенисистка Серина Уилямс, която спретна зрелищен скандал на финала на шампионата US Open. Карикатуристът изобразява спортистката като капризно дете, което е счупило тенис ракетата си и е изгубило биберона си.

На рисунката му тя е в нервност – скача от отвращение, до момента в който съдията се обръща към 20-годишната й съперничка Наоми Осака с думите „ Моля ви, просто й позволете да победи ”. 

За извънредно малко време постът му се трансформира в същински вирус и съумя да му навлече гнева на почитателите на американската тенисистка, които упорстват неотложно да се извини за „ творбата ” си.

Между другото, коментаторите са на противоположни отзиви за карикатурата. Едни възприемат със смях творчеството на Найт, а други го упрекват в расизъм. " За да подчертава отрицателното си отношение към спортистката, художникът подчертава върху черната й кожа, до момента в който тъмнокожата японка на рисунката му е със светла коса и бели коси ", считат критиците на Найт.

Според един от потребителите, сходно изображение е връщане към епохата на карикатурите с Джим Кроу, когато на чернокожите се гледаше като на най-нисшата класа. „ Ей, Марк, задължен сте да визиите последния си шедьовър на Музея на расистките монументи на Джим Кроу в Съединени американски щати ” (Джим Кроу е негър персонаж от известната ария „ Скачай, Джим Кроу ”; сегрегационните закони в Съединени американски щати носеха името „ Законите на Джим Кроу ”).

„ Като бял мъж, израснал, участвайки в надпревари по тенис, намирам изображението за доста оскърбително и разгарящо расова омраза ”, отбелязва ResistanceMedia.

Припомняме, че Серина Уилямс загуби финалната среща от Открития шампионат на Съединени американски щати по тенис от японката Наоми Осака. По време на срещата тя на няколко пъти влезе в пререкания със съдията на мача. Първия път това стана поради неразрешени инструкции от треньора по време на мача. Тенисистката направи още едно нарушаване – счупи ракетата си, а по-късно стартира да наскърбява арбитъра, пробвайки се да го убеди, че не е чула подсказванията. Тя го назова апаш и сексист, след което отнесе сериозна санкция, поради която загуби срещата с 2:6, 4:6.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР