Австралийският град Сидни регистрира температурен рекорд. Термометрите днес показваха 50

...
Австралийският град Сидни регистрира температурен рекорд. Термометрите днес показваха 50
Коментари Харесай

Огнен ад в Австралия, температурите стигнаха 50 градуса

Австралийският град Сидни записва температурен връх. Термометрите през днешния ден посочваха 50 градуса.

Докато десетки хиляди пожарникари се борят да спрат големите пожари, които опустушават страната, 5,5 милиона души в региона на Сидни претърпяха рекордна горещина. В столицата Канбера качеството на въздуха е класирано като най-лошото в света, а жителите са призовани да не напущат домовете си.

Пожарите в югоизточната част на континента не престават месеци, предшествани от дълъг интервал на горещина и суша. Площта им е към 2 пъти по-голяма от пожарите в Амазонските гори и Калифорния през 2019, взети дружно.

В момента има над 200 дейни горски пожара в цялата страна. Над 100 000 поданици са евакуирани от трите най-критични щата – Нов Южен Уелс, Виктория и Южна Австралия. Пожарите лишиха живота на към 23-ма души, а повече от 1 200 къщи и парцели бяха унищожени. Австралия активизира още 3 000 бойци от запаса, с цел да се бори с огнената буря. Два военни кораба натовариха стотици евакуирани, които прекараха няколко дни на плаж в град Малакута, обградени от пожарите от всички страни.

Само за 48 часа са събрани над 10 милиона щатски $ след апела на австралийски артист за подкрепяне на огнеборците в щата Нов южен Уелс. Актьори, поп звезди и английското кралско семейство предложиха поддръжката си. Актрисата Никол Кидман даде обещание да подари 500 000 $ на пожарната в щата Нов Южен Уелс. Кралица Елизабет II през вчерашния ден се причисли към внуците си принцовете Уилям и Хари и изрази ужаса си от стихията и благодарността си към пожарникарите, които рискуват живота си. Австралийската комичка Селест Барбър, чието семейство живее покрай засегнатия от пожарите гр. Идън на югоизточния бряг, както и поп звездите Пинк и Иги Азалия, която е от Сидни, също набират средства в интерес на пожарникарите и избавителните служби за животни.

Приблизително 500 милиона животни са починали при ужасяващите горски пожари, като измежду жертвите са близо една трета от коалите в Нов Южен Уелс. Федералният министър на околната среда Сузан Лей сподели пред ABC News "до 30 на 100 от животните в този район " са мъртви, тъй като към 30 на 100 от тяхното местообитание е унищожено. Над 100 пожара не престават да бушуват из цялата страна, като до момента са консумирали повече от пет милиона хектара земя.

Властите оповестяват и за стотици изгорели индустриални кравеферми. Австралия е най-големият производител в света на краве мляко, а сега пожарите са изгорили над 130 кравеферми. В избавителните интервенции е включена и армията, само че ситуацията остава доста тежко.

Икономиката на страната е изправена пред напън от все по-силни горещини и стихии вследствие на изменението на климата, заплашвайки разнообразни браншове, измежду които селското стопанство и туризма. Австралийският съвет за климата пресмята, че вредите от понижената продуктивност на селското стопанство и труда могат да доближат 19 милиарда австралийски $ до 2030 година, 211 милиарда до 2050 година и големите 4 трлн. австралийски $ до 2100 година

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР