Австралийските журналисти могат да се изправят пред заплахата от затвор

...
Австралийските журналисти могат да се изправят пред заплахата от затвор
Коментари Харесай

Австралия може да затвори журналисти за разкрития чрез класифицирана информация

Австралийските публицисти могат да се изправят пред опасността от затвор поради класифицираната информация, оповестиха управляващите и депутати, откакто полицията наподобява разшири обсега на следствието си след набезите против две медийни организации , оповестява " Ройтерс ".

Полицията нахлу в основното ръководство на финансираната от страната (ABC) в Сидни в сряда, ден откакто нахлуха и в дома на редактора на News Corp. Набезите, за които полицията твърди, че не са свързани, провокираха опасения за свободата на пресата .

Австралийската федерална полиция - Агенция Франс Прес в началото съобщи, че дейностите им са по отношение на хипотетични закононарушения от приключване на класифицирана информация , което допуска, че медиите, които са получили такава информация, няма да бъдат наранени. По-късно обаче полицията промени изказването си, с цел да включи вероятни закононарушения за придобиване на национални секрети .

Медиите, юристите и опозиционните политици се опитваха да открият последицит е.

" Очевидно е, че е допустимо ", разяснява юристът Марк Драйфус, запитан в изявление за ABC, дали смяната в полицейската декларация значи, че публицистите могат да отидат в пандиза .

" Правителството би трябвало да изясни дали публицистите могат да бъдат упрекнати ", добавя той.

ABC изясняват, че нахлуването в офиса му е обвързвано със публикации от 2017 година за хипотетични злоупотреби на бойци в Афганистан .

News Corp разяснява, че офанзивата против техния чиновник е обвързвана със публикация за шпионаж на имейли, текстови известия и банкови сметки на австралийски жители .

Полицията проверява към 9000 компютърни файла в ABC и преглежда на чекмеджета с долни дрехи на редактора на News Corp , което провокира рецензии по света , а British Broadcasting Corporation ги дефинира за " надълбоко притеснителни ".

Партията на Зелените, която съставлява мощен блок за гласоподаване в Сената, съобщи, че желае парламентарно следствие на акциите .
 Австралийската полиция нахлу в телевизия, поради публикации с класифицирана информация
Австралийската полиция нахлу в телевизия, поради публикации с класифицирана информация

Статиите са за следствие по " противозаконни убийства и непозволено държание на австралийските специфични сили в Афганистан "

Премиерът Скот Морисън , който е във Англия, съобщи пред кореспонденти, че полицията е работила без значение и че държавното управление има вяра в свободата на медиите .

" Ако има въпроси, свързани със характерни закони , те ще бъдат повдигнати по естествения метод, както би трябвало да бъде в народна власт , и това са въпроси, за които постоянно съм отворен за разискване ", разяснява Морисън.

Средствата за всеобщо осведомление възприемат тези думи като предложение, с което Морисън може да промени законодателството, с цел да усъвършенства медийната отбрана .

Австралия няма съществени гаранции за свободата на словото в своята конституция . Когато през 2018 година държавното управление усили законите за битка с шпионажа, то добави наредба за отбрана на лицата, подаващи сигнали за нередности .

Действащият комисар на федералната полиция Нийл Гоуган отбрани дейностите като самостоятелни и нужни, добавяйки, че са вероятни повече акции . " Нито една част от обществото не би трябвало да бъде ваксинирана против този тип активност или събирането на доказателства в по-широк смисъл ".

" Отхвърлям изказванието... че се опитваме да сплашим публицистите ", изяснява той.

" Няма да се изговарям или да изключвам всеки, който е обект на спомагателни обвинявания. Не сме взели решение по един или различен метод ", разяснява той на въпроса, дали публицистите могат да бъдат упрекнати като част от следствието .
 Австралия притиска публицист, обвинил страната в шпионаж на жители
Австралия притиска публицист, обвинил страната в шпионаж на жители

Полицията се оправдава с приключване на класифицирана информация
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР