Австралийските чайки пренасят устойчиви на лекарства бактерии, които биха могли

...
Австралийските чайки пренасят устойчиви на лекарства бактерии, които биха могли
Коментари Харесай

Чайки пренасят върху хората устойчиви на лекарства бактерии

Австралийските чайки придвижват устойчиви на медикаменти бактерии, които биха могли да доведат до съществени инфекции при хората, оповестява Агенция Франс Прес.

Проучването идва в миг, когато лекарите в международен мащаб алармират за паника, обвързвана с бактериални болести, ваксинирани против актуалната медицина.

Учените, водени от екип от университета “Мърдок ” в Пърт, настояват, че 20% от сребърните чайки са носители на болестотворни бактерии, устойчиви на антибиотици.

Чайките се заразяват, откакто са влезнали в контакт с човешки фекалии, оповестява отчет, оповестен тази седмица в “Journal of Antimicrobial Chemotherapy ”, евентуално посредством канализационни боклуци или изхвърлени пелени на сметища.

Проучването включва вземането на повече от 550 проби от сребърни чайки в Австралия и тестването им за разнообразни бактерии.

“Това, което открихме и което не чакахме да открием, беше високите равнища на резистентни ешерихия коли, които чайките пренасяха – това беше много извънредно ”, сподели Марк О’Диа, откривател от университета „ Мърдок “.

„ Доста огромен брой от бактериите в действителност са човешки производни или човешки бактерии, тъй че чайките са ги взели някак си от хората, не са пристигнали непосредствено като бактерия от чайка.

Проучването откри, че повече от 20% от птиците носят устойчиви на антибиотици бактерии, които могат да причинят болести като инфекции на пикочните пътища и сепсис.

Световната здравна организация предизвести за възходящата опасност от бактерии, които са развили устойчивост към известни антибиотици и приканиха за незабавна разработка на ново потомство медикаменти.

О’Дий сподели, че рискът от преместване на зараза върху хора от страна на чайките е “доста нищожен ”, само че въпреки всичко може да се случи.

Някои от бактериите са резистентни към “доста значими ” медикаменти, сподели той, добавяйки, че се притеснява, че чайките могат да разпространят бактериите, до момента в който летят из страната. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР