Австралийски учени установиха, че отпадъците от балоните са най-рисковите за

...
Австралийски учени установиха, че отпадъците от балоните са най-рисковите за
Коментари Харесай

Най-опасните отпадъци за морските птици са от балоните

Австралийски учени откриха, че отпадъците от балоните са най-рисковите за морските птици, тъй като в случай че обхванат парче от тях, вероятността да умрат е 32 пъти по-голяма, в сравнение с от твърди пластмасови части, заяви ДПА.

Когато морска птица изяде парче пластмаса, рискът да почине е 20 %. Той се покачва до 50 %, в случай че частите станат девет, и до 100 %, в случай че са 93. Макар и множеството погълнати от морските животни боклуци да са от твърда пластмаса, те са по-малко смъртоносни, в сравнение с меките отпадъци, като от балоните.

" Парченцата от балони са отпадъците в морето, които е най-вероятно да доведат до гибел. Те убиват съвсем всяка пета морска птица, която ги е изяла ", сподели ръководителят на проучването Лорън Роман.

В проучването са взели участие експерти от университета на Тасмания и от Австралийската организация за научни и промишлени проучвания (CSIRO). Водеща причина за гибелта на изследваните птици е задръстване на стомашно-чревния тракт, следвана от инфекции или други затруднения, породени от гастроинтестинални обструкции.

" Макар и меката пластмаса да е единствено 5 % от погълнатите боклуци, тя е виновна за повече от 40 % от смъртните случаи ", съобщи Рамон.

Всяка година в международните океани попадат повече от шест милиона тона отпадъци. От тях 80 % са пластмасови боклуци. Пластмасата убива един милион морски птици и повече от 100 000 морски бозайници годишно. Костенурките, китовете и птиците я бъркат с храна или се оплитат в нея.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР